Overslaan en naar de inhoud gaan
#Subsidies #Corona #Subsidie Advies

Welke maatregelen zijn er voor de sociale economie naar aanleiding van COVID-19?

woensdag 25/03/2020
Maatregelen sociale economie Corona

Om de tewerkstelling van doelgroepmedewerkers te garanderen en om sociale economie-ondernemingen meer ademruimte te bieden, vaardigt onze Vlaamse Regering 5 ondersteunende maatregelen uit.

De maatregelen zijn bedoeld voor:

  • Maatwerkbedrijven
  • Maatwerkafdelingen
  • Lokale diensteneconomieondernemingen
  • Arbeidszorginitiatieven

We lichten ze hieronder kort toe:

  1. Opschorting van externe doorstroomtrajecten voor doelgroepmedewerkers van collectief maatwerk.  De looptijd van de trajecten wordt verlengd met de periode van de opschorting (lees: duur van deze crisis). Er zullen tijdelijk geen nieuwe doorstroomtrajecten aanvangen.
  2. Dezelfde maatregel zal gelden binnen de lokale diensteneconomie. Lopende trajecten zullen verlengd worden rekening houdend met het doorstroomtraject. Verder worden inschakelingstrajecten verlengd voor de doelgroepmedewerkers binnen de lokale diensteneconomie.
  3. Opschorting van de regel voor de 90% invulling voor het contingent van 2020en de bijhorende herverdeling in 2021. Hiermee zal de tewerkstelling van de doelgroepmedewerkers maximaal gegarandeerd worden.
  4. Tijdelijk financiële ademruimte door de opschorting van inhoudingen op voorschotten voor collectief maatwerk en lokale diensteneconomie voor bedrijven die economische/financiële hinder ondervinden t.g.v. Covid-19.
  5. Tijdelijke alternatieve financiering van de begeleiding van arbeidszorgmedewerkers. Deze alternatieve financiering zal berekend worden op basis van de gemiddelde prestaties van de 2 maanden die voorafgingen aan de huidige crisis. 

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Laatste update: 30/04/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
Bart Wyns
Bart Wyns
Senior Manager Business Consulting