Overslaan en naar de inhoud gaan
#Corona #Subsidies #Crisiswaarborg

Maatregelen PMV ten gevolge van de Coronacrisis?

woensdag 01/04/2020
Maatregelen PMV ten gevolge van de coronacrisis

PMV oftewel participatiemaatschappij Vlaanderen, is een organisatie die het morgen van de Vlaamse economie mee vormt via o.a. de financiering van organisaties van de kinderschoenen tot de (internationale) groei.

Bijzonder veel Vlaamse bedrijven zijn vandaag getroffen door het Coronavirus en/of de maatregelen die werden getroffen om dit virus te bestrijden. De financiële impact is groot.  In dat kader past PMV haar portfolio aan financieringsinstrumenten aan ten voordele van bedrijvig Vlaanderen. Verder bekijkt PMV, samen met het Europese Investeringsfonds (EIF), de mogelijkheid om de extra EU-middelen & EU-garanties in het kader van Covid-19 niet te kwalificeren als zijnde staatssteun. Hierover is momenteel nog geen concreet nieuws. 

Het akkoord met de bankensector heeft wellicht ook een uitwerking op de eerder bekendgemaakte maatregelen van PMV, alsook het waarborgaanbod dat reeds vóór Corona-tijdperk aan de orde was. Hierover wordt echter later gecommuniceerd. 

PMV stelt momenteel volgende cruciale maatregelen voor ondernemingen in Vlaanderen in de kijker: 

  • Waarborgcapaciteit van 1,9 miljard euro: Deze zal volop worden ingeschakeld door PMV. 

  • Coronacrisiswaarborg van 100 miljoen euro: de Vlaamse overheid besliste om de reeds in de markt gezette 300 miljoen euro uit te breiden mét een halvering van de kost van deze waarborg (naar 0,25%). 

  • Waarborgcapaciteit van 1,5 miljard euro via Gigarant: Bij de bedrijven die er nood aan hebben zal PMV deze regeling inzetten, samen met banken, adviseurs. 

  • Opschorting terugbetaling lopende financiering vanuit PMV: Deze opschorting gebeurt automatisch en geldt voor zowel kapitaal als interest voor minimum 3 maanden. Dit geldt voor alle 860 KMO’s, ongeacht sector. 

  • Maximale financiële assistentie door PMV om de impact  van de crisis voor de specifieke onderneming in kaart te brengen. 

Heb je hierover meer specifieke vragen of wens je meer te weten over PMV en haar werking? Surf dan zeker naar www.pmv.eu

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Laatste update: 30/04/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
Bart Wyns
Bart Wyns
Senior Manager Business Consulting