Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business Legal #Corona #Steunmaatregelen

Kom ik in aanmerking voor een relance-uitkering?

donderdag 11/06/2020
Kom ik in aanmerking voor een relance-uitkering

De federale regering heeft beslist om het crisis-overbruggingsrecht te verlengen voor de maanden juli en augustus voor de zelfstandigen die hun activiteit ten minste 7 opeenvolgende dagen moesten stopzetten door de COVID-19-pandemie.

Indien nodig kan de regering deze maatregel nog verlengen tot eind december.  

Daarnaast zal er een apart overbruggingsrecht worden voorzien ter ondersteuning van de zelfstandigen tijdens hun heropstart. Deze 'Relance-uitkering' zal even hoog zijn als het crisis-overbruggingsrecht. Het richt zich tot de ondernemers waarvan de activiteit op 3 mei 2020 nog verplicht gesloten was of verboden én waarvan de omzet of bestellingen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met minstens 10 % t.o.v. dezelfde periode vorig jaar zijn gedaald. 

Voorwaarden relance-overbruggingsrecht: 

  • De activiteit moet op 3 mei nog verplicht gesloten zijn. 
  • De betrokken activiteit mag gedurende de hele kalendermaand terug opgestart worden zonder andere beperkingen dan de regels inzake social distancing. 
  • De zelfstandige kan aantonen dat er voor het kwartaal voorafgaand aan de maand waarvoor de uitkering gevraagd wordt een omzetverlies van minstens 10 % is in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019. Voor wie een uitkering aanvraagt voor juni, wordt wel een uitzondering gemaakt. In dat geval moeten we geen kwartaal terug, maar mogen de cijfers van het huidige kwartaal (2020/2 en 2019/2) vergeleken worden. 
  • De uitkering mag niet gecombineerd worden met het “gewone” overbruggingsrecht (stopzetting 7 dagen). 
  • Arbeidsongeschikte zelfstandigen met een toegelaten activiteit komen niet in aanmerking. 

De omzetdaling zal beoordeeld worden voor het kwartaal voorafgaand aan de maand in kwestie. 

  • Een voorbeeld: een zelfstandige vraagt het heropstart-overbruggingsrecht aan voor de maand juli 2020. In dit geval zal de omzet van Q2 2020 minstens 10 % lager moeten liggen dan die van Q2 2019. 

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Neem contact op met één van onze adviseurs
Bert Lutin
Bert Lutin
Partner Tax & Legal Services