Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Corona #Brussel

Worden de termijnen van de federale registratierechten, registratierechten voor Brussels Hoofdstedelijk en Waals gewest ook verlengd?

dinsdag 28/04/2020
Worden de termijnen voor het aanbieden en betalen van de federale registratierechten

De termijnen voor de aanbieding ter registratie van verplicht aan de formaliteit onderworpen akten worden bij administratieve tolerantie verlengd met een maximale termijn van 4 maanden op voorwaarde dat deze termijnen aflopen vanaf 16 maart tot en met 30 juni 2020. 
 

Uitzondering: deze tolerantie is niet van toepassing op de notariële akten. 

NB. Voor de te registreren onderhandse akten waarop een registratierecht verschuldigd is, geldt de volgende bijkomende tolerantie. Een betalingsbericht wordt verstuurd met vermelding van een uiterste datum van betaling. De akte wordt dan geregistreerd op de datum van ontvangst van de CoDa waarop de betaling voorkomt (dit is in principe de boekhoudkundige datum van betaling +1).

Er is geen boete laattijdige registratie verschuldigd op deze akte op voorwaarde dat:

  • 1) deze akte uiterlijk op de laatste dag van de bij administratieve tolerantie verlengde termijn aangetekend aan het kantoor Rechtszekerheid werd verzonden en 
  • 2) de registratierechten tijdig waren betaald (d.w.z. een betaling met boekhoudkundige datum op de CoDa waarop de betaling voorkomt van uiterlijk de uiterste datum van betaling opgenomen op het betalingsbericht). 

Uitzondering: voor gerechtsdeurwaardersakten wordt met een provisierekening gewerkt. 

  • De termijnen voor de betaling van de registratierechten worden bij administratieve tolerantie verlengd met en maximale termijn van 4 maanden op voorwaarde dat deze termijnen aflopen vanaf 16 maart tot en met 30 juni 2020.  

Dit betekent dat in de betrokken dossiers (waarbij het gaat om de betaling van federale registratierechten, hetzij de betaling van registratierechten die worden toegewezen aan het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest of het Waalse Gewest) : 

  • Geen boete wegens laattijdige aanbieding aangerekend zal worden indien de voorziene akten of verklaringen binnen de verlengde termijn worden aangeboden. 

  • Geen boete wegens laattijdige betaling  aangerekend zal worden indien de registratierechten binnen de verlengde termijn worden betaald. 

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Laatste update: 30/04/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
An Lettens
An Lettens
Partner Tax & Legal Services