Overslaan en naar de inhoud gaan
#Corona #Brussel #Premie #Horeca #Evenement #Wallonië

Ik ben gevestigd in het Brussels of Waals Gewest. Hoe zit het daar met steunmaatregelen?

donderdag 19/03/2020
Steunmaatregelen Brussel

De Brusselse Regering heeft een serie bijkomende maatregelen getroffen die de federale maatregelen aanvullen.

1. Eénmalige premie van 4.000 euro per bedrijf dat naar aanleiding van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad verplicht moet sluiten en dat behoort tot een van de volgende sectoren:

  • Horeca
  • Reisbureaus, reisorganisatoren, reserveringsbureaus en aanverwante activiteiten
  • Kleinhandel, met uitzondering van de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels; de dierenvoedingswinkels; de apotheken; de krantenwinkels; de tankstations en leveranciers van brandstoffen.
  • Recreatie- en sportactiviteiten
  • Voor de kapperszaken is een éénmalige premie voorzien van 2.000 euro.

2. De afschaffing van de City Tax door het Gewest voor het eerste semester van 2020;

3. Een sterke financiële tegemoetkoming voor bedrijven die via de toekenning van overheidswaarborgen op bankleningen getroffen worden, voor een totaal van 20 miljoen euro;

4. De toewijzing van een speciale opdracht aan Finance & Invest.brussels, om volgende initiatieven te nemen:leningen tegen lage rentevoeten toe te kennen aan sleutelleveranciers in de horecasector die hen toelaten om hun horeca-klanten een langere betalingstermijn aan te bieden en leningen tegen lage rentevoeten toe te kennen aan horecazaken met meer dan 50 personeelsleden; 

5. Een moratorium dat, geval per geval, wordt toegepast op de terugbetaling van het kapitaal van leningen die door Finance & Invest.brussels waren toegekend aan getroffen bedrijven uit de hierboven vermelde sectoren;

6. De versnelde of voortijdige behandeling, vastlegging en vereffening  van expansiesteun (dossiers die momenteel geanalyseerd worden door Brussel Economie en Tewerkstelling) voor bedrijven uit de horeca, de toeristische sector, de culturele en de evenementensector;

7. De versterking van de begeleiding van bedrijven in moeilijkheden door de verhoging van de dotatie van het Centrum voor Ondernemingen in moeilijkheden (COm).

8. Bovendien roept de Brusselse regering alle overheden, administraties, instellingen van openbaar nut en gemeenten op maatregelen te nemen om solidariteit te betonen met de getroffen handelaars, onder andere door de huur uit te stellen.

9. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal de termijn voor de betaling van de onroerende voorheffing met twee maanden worden verlengd.  

Deze beslissingen van de Gewestregering omvatten een ondersteuning van in totaal 110 miljoen euro voor bedrijven die het moeilijk hebben, in het bijzonder in de meest getroffen sectoren zoals de horeca, de evenementensector, het toerisme, de kleinhandel en de organisatoren van recreatieve activiteiten. 

De Waalse regering voorziet een forfaitaire vergoeding van 5.000 EUR voor ondernemingen die moeten sluiten en van 2.500 EUR voor ondernemingen die hun openingsuren moeten wijzigen door de verstrengde maatregelen. 

Daarenboven voorziet de Waalse regering ook dat alle betalingstermijnen voor de Waalse regionale belastingen worden verlengd met de periode van de Coronacrisis. 

Neem contact op met één van onze adviseurs
Bert Lutin
Bert Lutin
Partner Tax & Legal Services
An Lettens
An Lettens
Partner Tax & Legal Services