Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Corona

Kan ik waardeverminderingen boeken op vorderingen ten gevolge van de Coronacrisis ?

woensdag 25/03/2020
Waardeverminderingen vorderingen

In de Circulaire 2020/C/45 over de gevolgen van de crisis door het virus COVID-19 vindt u voorwaarden voor de toepassing van de vrijstellingsvoorwaarden van de waardeverminderingen op handelsvorderingen (gepubliceerd op Fisconet).

De voorwaarde dat de waarschijnlijkheid van het verlies op de vordering wel degelijk moet blijken uit bijzondere omstandigheden die zich tijdens het belastbare tijdperk hebben voorgedaan en niet uit een louter algemeen risico behoudt volledig zijn belang.

De administratie bevestigt wel dat de crisis door het virus COVID-19 een bijzondere omstandigheid is, die de vrijstelling rechtvaardigt van waardeverminderingen op handelsvorderingen op ondernemingen die een achterstand hebben bij de betaling van die vorderingen als rechtstreeks of onrechtstreeks gevolg van de maatregelen die door de federale regering werden genomen.

Het spreekt voor zich dat de vennootschappen iedere schuldenaar met solvabiliteitsproblemen zullen moeten identificeren en toelichten in de opgave 204.3.

De beoordeling van het verlies op een vordering zal per schuldenaar moeten gebeuren. Er mag evenwel enige soepelheid worden toegepast bij de beoordeling van de inningsmoeilijkheden bij de vennootschap-schuldenares waarvan de omzet aanzienlijk is afgenomen door de beperkende maatregelen die werden opgelegd door de federale regering.

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Laatste update: 30/04/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
An Lettens
An Lettens
Partner Tax & Legal Services