Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Werknemers #Cafetariaplan #Verloning

Wat zijn de voordelen
van een
cafetariaplan?

donderdag 28/10/2021
Wat zijn de voordelen van een cafetariaplan

Introduceert u een flexibel verloningssysteem of cafetariaplan, dan geeft u uw medewerkers de vrijheid om uit een aantal aangeboden voordelen te kiezen. Ze kunnen deels hun eigen loonpakket en arbeidsvoorwaarden samenstellen.

Voor elk wat wils

Voordelen?
  1. Meer tevreden en geëngageerde werknemers
  2. Verloning is voor iedereen transparant
  3. Flexibel verloningssysteem kan budgetneutraal
    ingevoerd worden

Wat staat er op het menu?

Een bedrijfswagen, een tankkaart, fietsleasing, een voorzorgplan of zogenaamde ‘new-age’-voordelen zoals persoonlijke assistentie bij strijk, was, tuinonderhoud, aanvullende verzekeringen, mobiliteit, een work-life balance pakket, een multimediapakket enz.

Wat er in uw cafetariaplan aangeboden wordt, bepaalt u zelf. U kan het beperkt houden of heel ruim. U stelt het menu samen.

Niet in steen gebeiteld

Voor een starter is een bedrijfswagen aantrekkelijker dan een aanvullend pensioen. Een vijftiger ziet dat wellicht anders. De noden van uw werknemers evolueren en dus moeten ze de kans krijgen hun keuze periodiek aan te passen, bijvoorbeeld jaarlijks. U wil tenslotte dat ze tevreden blijven.

Hoe voert u een cafetariaplan in?

Bijkomend voordeel

U kent de voordelen toe bovenop het al bestaande loonpakket. Houd in dat geval wel rekening met de loonnorm. Door een bijkomende flexibele verloning toe te kennen, stijgen immers de gemiddelde loonkosten per werknemer.

Looninlevering

Uw werknemer levert een bepaald bedrag of percentage van zijn loonpakket in en zet dat om in andere voordelen uit het cafetariaplan.

Enkele aandachtspunten:

  • De vermindering van het maandelijks brutoloon heeft een weerslag op het vakantiegeld, de eindejaarspremie, de toekomstige indexeringen en verhogingen, de patronale en persoonlijke bijdrage in de groepsverzekering en de berekening van de opzeggingsvergoeding en de socialezekerheidsuitkeringen.
  • Een loonverlaging is enkel mogelijk in onderling akkoord tussen werkgever en werknemer. De regels over het gemiddeld minimummaandloon moeten altijd gerespecteerd worden.
  • Als een bijkomend voordeel, zoals de eindejaarspremie, ingeleverd wordt, kijk dan goed na of dat voordeel wel ingeruild mag worden volgens de geldende wettelijke en sectorale bepalingen.

Goed om te weten: Voor inhoudingen op het loon die niet wettelijk bepaald zijn, is altijd het akkoord nodig van de werknemer. Neem de keuze van uw werknemer en zijn of haar akkoord over de daaraan verbonden inhoudingen op zijn loon daarom op in een individuele overeenkomst.

Wilt u graag meer weten over alternatief verlonen, download het gratis e-book.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Director Tax & Legal

Contact
Murielle Vlaisloir

Murielle Vlaisloir

Associate Tax & Legal Services

Contact