Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Business Legal #Corona #Thuiswerk #Sherpa Law

Zorg voor een goede telewerkpolicy

maandag 22/02/2021
Working at home

Bijna één jaar na de eerste lockdown komen de sociale partners met een nieuwe nationale collectieve arbeidsovereenkomst (cao) over het verplichte telewerk naar aanleiding van de Coronacrisis. Wat moet u daarover weten?

Telewerk is vandaag nog steeds de norm. De nieuwe cao nr. 149 bevat een kader waarbinnen werkgevers afspraken kunnen maken rond het COVID-19 telewerk. Ondernemingen kunnen die afspraken opnemen in een bedrijfscao, in het arbeidsreglement, in een telewerkpolicy of in een individuele overeenkomst.

Deze cao is niet van toepassing op ondernemingen die voor 1 januari 2021 al collectieve of individuele afspraken gemaakt hadden rond telewerken.

Waarover moet u afspraken maken bij telewerk?

Hoewel telewerk vaak thuis gebeurt, is het niet exact hetzelfde als thuiswerk. Eigen aan telewerk is dar er gebruik wordt gemaakt van informatietechnologie.

Als werkgever moet u afspraken maken over:

  • terbeschikkingstelling van de voor het telewerk nodige apparatuur;
  • technische ondersteuning;
  • bijkomende verbindingskosten;
  • vergoeding of betaling als uw werknemer gebruik maakt van zijn eigen materiaal.

Welzijn, privacy en ongevallen bij telewerk

Uw telewerkende werknemer organiseert zelf zijn of haar werk binnen de in uw onderneming geldende arbeidsduur. U mag eventueel wel binnen de limieten van de privacyreglementering en de cao nr. 81 controle uitoefenen op de werkzaamheden.

Verder moet u ook zorgen voor het welzijn van uw werknemers in deze bijzondere periode en daartoe een multidisciplinaire risicoanalyse laten uitvoeren.

Het bij de cao gevoegde advies geeft ook mee dat volgens Fedris (Federaal agentschap voor beroepsrisico’s) alle ongevallen die voorvallen tijdens het COVID-19 telewerk arbeidsongevallen zijn.

Tijd voor actie

Maakte u de voorbije maanden nog geen afspraken rond telewerk, dan moet u nu dringend in actie schieten. De overheid kondigde de voorbije maanden al strenge controles aan op het naleven van de Coronaregels. Ongetwijfeld wordt deze cao daar voortaan mee in opgenomen. Omdat de cao algemeen verbindend verklaard zal worden, staan er ook sancties op niet-naleving.

Kunt u hulp gebruiken bij de opstelling van uw telewerkpolicy? Wij helpen u graag verder.

Er bestaan verschillende vormen van thuiswerk. Lees er hier meer over. En is telewerk niet mogelijk, dan is een attest verplicht. Ontdek hier alle voorwaarden.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Dylan Casaer

Dylan Casaer

Partner Tax & Legal Services

Contact
Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Director Tax & Legal

Contact