Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Sociale Verkiezingen

Wat zijn de sleutelmomenten in de verkiezings-
procedure?

donderdag 05/10/2023
Verkiezingsprocedure Sociale Verkiezingen

De verkiezingsprocedure loopt over een periode van 150 dagen en is opgebouwd rond twee belangrijke data: dag X en dag Y. Gedurende deze periode zijn er enkele belangrijke momenten waar u best rekening mee houdt. Een overzicht.

Download het e-book Sociale Verkiezingen 2024

Dag X - 60

De procedure begint officieel op dag X - 60. Op deze dag doet u als werkgever de eerste aankondigingen over de technische bedrijfseenheid, het aantal werknemers, het leidinggevend personeel en het kaderpersoneel. Exact 150 dagen na deze datum vinden de verkiezingen plaats.

Dag X - 30

Op dag X -30 start de verdoken beschermingsperiode of occulte periode . Dit is een dag die zeer ingrijpende gevolgen kan hebben voor u als werkgever. Vanaf deze dag zijn werknemers die zich kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen beschermd tegen ontslag. Maar op deze datum weet u echter nog niet welke werknemers dat zijn. De kandidatenlijsten moeten pas ingediend zijn op dag X + 35. Voor u als werkgever is dit dus een onzekere periode, want u weet nog niet welke werknemers ontslagbescherming genieten. Mocht u ontslagen gepland hebben, dan voert u ze best voor deze datum door.

Dag X

Op dag X start de eigenlijke verkiezingsprocedure. U moet op deze dag een bericht aanplakken dat o.a. de exacte datum van de sociale verkiezingen aankondigt.

Dag X + 35

Op dag X + 35 moeten de definitieve kandidatenlijsten ingediend zijn. Deze dag is bovendien het einde van de occulte periode. Als er onvoldoende kandidaten zijn, kan u vanaf deze dag beslissen om de procedure geheel of gedeeltelijk stop te zetten.

Dag Y

90 dagen na dag X volgt de belangrijkste dag van de hele procedure, dag Y. Op deze dag vinden de sociale verkiezingen plaats en kunnen uw werknemers hun stem uitbrengen.

Sleutelmomenten Sociale Verkiezingen 2024

Graag meer informatie? Bekijk onze dienstverlening rond de sociale verkiezingen of neem contact met ons op voor advies.

Neem contact op met één van onze experten

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dylan Casaer

Dylan Casaer

Partner Tax & Legal Services

Contact