Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Sociale Verkiezingen #HR Legal

Sociale verkiezingen: de vaststelling van het leidinggevend personeel

donderdag 05/10/2023
Leidinggevend personeel Sociale verkiezingen

In mei 2024 vinden de sociale verkiezingen plaats. De verkiezingsprocedure draait rond de verkiezing van de werknemersafgevaardigden, maar ook voor de leidinggevenden is een belangrijke rol weggelegd. De werkgeversafgevaardigden worden namelijk door de werkgever uit deze categorie gekozen. Deze personen zullen de werkgever vertegenwoordigen in de ondernemingsraad of het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (CPBW). Wie komt hiervoor in aanmerking?

Download het e-book Sociale Verkiezingen 2024

Welke personen precies tot het leidinggevend personeel behoren, kan tot discussie leiden. Voor de sociale verkiezingen is een strikte interpretatie nodig van dit begrip.

Definitie van leidinggevend personeel

Het Koninklijk Besluit van 15 mei 2003 geeft volgende definitie aan het leidinggevend personeel:

De personen belast met het dagelijks beheer van de onderneming, die gemachtigd zijn om de werkgever te vertegenwoordigen en te verbinden, alsmede de personeelsleden, onmiddellijk ondergeschikt aan die personen, wanneer zij eveneens opdrachten van dagelijks beheer vervullen.

Er komen dus maximaal twee niveaus in aanmerking als leidinggevend personeel.

Effectief gezag en dagelijks beheer

Het leidinggevend personeel moet zelfstandig, voortdurend en rechtstreeks gezag hebben over een groep werknemers. Een leidinggevende moet de functie van werkgever uitoefenen en dus, minstens gedeeltelijk, leiding, gezag en toezicht uitoefenen.

Het gaat hier om de werkgever (niveau 1) en zijn of haar rechtstreekse medewerkers (niveau 2) die een belangrijk deel van het gezag, de leiding en verantwoordelijkheid over de onderneming bezitten.

Ze moeten effectief opdrachten van dagelijks beheer vervullen. Het is dus niet zo dat iedereen die tot niveau 2 behoort automatisch tot het leidinggevend personeel behoort.

Eerste twee niveaus

Tot het leidinggevend personeel behoren personen van de eerste twee niveaus:

  • Personen belast met het dagelijks bestuur van de onderneming, die gemachtigd zijn om de werkgever te vertegenwoordigen en te verbinden.
  • Personeelsleden onmiddellijk ondergeschikt aan de personen uit niveau 1, wanneer zij ook opdrachten van dagelijks bestuur vervullen.

De personen van het eerste niveau zijn niet noodzakelijk met de onderneming verbonden door een arbeidsovereenkomst, maar kunnen zelfstandigen zijn. Het kan gaan om de werkgever zelf, of bijvoorbeeld om leden van de raad van bestuur of van het directiecomité als ze zich effectief met het dagelijks bestuur van de onderneming bezighouden. Dat is niet het geval voor het tweede niveau. Deze personen moeten altijd werknemers zijn. Een persoon die niet tot deze eerste twee niveaus behoort, kan nooit deel uitmaken van het leidinggevend personeel. Ook al heeft hij of zij heel wat bevoegdheden inzake dagelijks beheer.

Tip: Denk na over uw werkgeversvertegenwoordiging 

Hoewel de verkiezingsprocedure pas in de loop van december 2023 zal starten, denkt u best vandaag al na over wie u wenst aan te duiden als werkgeversvertegenwoordiger in de ondernemingsraad of het CPBW. Neem uw organigram erbij en pas het desnoods aan.

Graag meer informatie? Bekijk onze dienstverlening rond de sociale verkiezingen of neem contact met ons op voor advies.

Neem contact op met één van onze experten

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dylan Casaer

Dylan Casaer

Partner Tax & Legal Services

Contact