Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Werknemers #Verzekeringen #Pensioen

Verzekeringen? Zeker!

donderdag 28/10/2021
Verzekeringen? Zeker!

Een groeps- en/of hospitalisatieverzekering zijn qua loonoptimalisatie een interessante optie. Het is wel een collectief voordeel, wat betekent dat u het moet toekennen aan alle werknemers of een objectieve categorie, en niet individueel.

Ziekenhuis en pensioen

Een hospitalisatieverzekering beschermt tegen hoge medische kosten bij een ziekenhuisopname. Via een groepsverzekering wordt gespaard voor een aanvullend pensioen. Dat kan ofwel via enkel werkgeversbijdragen, ofwel via een combinatie van werkgevers- en werknemersbijdragen.

Wat betaalt uw werknemer?

Niet zoveel, wat deze verzekeringen erg aantrekkelijk maakt.

  • Op uw werkgeversbijdrage in de groeps- en hospitalisatieverzekering betaalt uw werknemer geen enkele sociale zekerheidsbijdrage, geen bedrijfsvoorheffing en geen andere belastingen.
  • Op de uitkeringen in het kader van de hospitalisatieverzekering betaalt hij of zij evenmin sociale bijdragen of belastingen.
  • Op het aanvullend pensioen via de groepsverzekering is wel een beperkte sociale bijdrage verschuldigd van 3,55% en een beperkte belasting (tussen 10% en 20%).

Wat betaalt u?

Ook dat valt goed mee.

  • Op uw werkgeversbijdrage in de groepsverzekering betaalt u een bijdrage van 8,86%. Er is geen patronale bijdrage verschuldigd op de hospitalisatieverzekering.
  • Op uw werkgeversbijdrage in de groepsverzekering betaalt u een taks van 4,4%. Er is geen taks verschuldigd op de hospitalisatieverzekering.

Uitgesteld voordeel

Hoewel beide verzekeringen zeer interessant zijn qua optimalisatie ontvangt uw werknemer weliswaar niet meteen een in geld waardeerbaar voordeel. Om te kunnen genieten van de groepsverzekering moet hij of zij wachten tot zijn of haar pensioen. In bedrijven waar vooral jonge mensen werken en voor wie pensioen een verre toekomst is, is de groepsverzekering daarom een minder populair loonvoordeel.

Wilt u graag meer weten over alternatief verlonen, download het gratis e-book.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Director Tax & Legal

Contact
Murielle Vlaisloir

Murielle Vlaisloir

Associate Tax & Legal Services

Contact