Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Belastingen

Pas de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfs-
voorheffing bij nacht- en ploegenwerk correct toe

woensdag 23/11/2022

Sinds 1 april 2022 gelden strengere voorwaarden voor de toepassing van de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing bij ploegen- of nachtarbeid. Bovendien controleert de fiscus vandaag vaker of deze vrijstelling wel correct wordt toegepast. Past u deze vrijstelling toe? Ga dan na of u dat volgens het boekje doet en anticipeer op een mogelijke controle.

Wat houdt de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing in?

Hebt u een onderneming waar werknemers ploegen- of nachtarbeid verrichten en betaalt u hen een ploegen- of nachtpremie, dan kan u genieten van een vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Die is gelijk aan 22,80% van de belastbare bezoldigingen inclusief ploegenpremies.

Deze vrijstelling betekent dat de bedrijfsvoorheffing voor uw werknemers die ploegen- of nachtarbeid verrichten van hun loon afgehouden wordt. Als werkgever bent u echter niet verplicht om het volledige bedrag van de ingehouden bedrijfsvoorheffing door te storten aan de fiscus. U mag die gedeeltelijk bijhouden, wat een groot voordeel is en een aanzienlijke kostenbesparing inhoudt.

Fiscus drijft controles op

De oude wetgeving was complex en voor interpretatie vatbaar. Daarom waren controles op deze vrijstelling in het verleden schaars. Daar is nu verandering in gekomen. De fiscus controleert meer en meer de correcte toepassing van deze gunstmaatregel.

Wat valt onder ploegenarbeid?
  • Er is sprake van ploegenarbeid als er minstens twee ploegen zijn met elk minstens twee werknemers.
  • De ploegen moeten elkaar onmiddellijk opvolgen of er moet een overlapping zijn van maximaal 1/4de van de dagtaak.
  • Belangrijk is dat de opeenvolgende ploegen zowel in omvang als qua inhoud gelijkaardig zijn. De gelijke omvang is in de praktijk vaak een discussiepunt. Als er een ongelijk aantal werknemers in beide ploegen werkt of ze niet allemaal gedurende de volledige shift werken, is de kans groot dat de fiscus de vrijstelling niet zomaar aanvaardt.
Wat valt onder nachtarbeid?
  • Nachtarbeid is de tewerkstelling met prestaties tussen 20 uur en 6 uur.
  • Uitzonderingen daarop zijn de arbeidsregelingen met uitsluitend prestaties tussen 6 uur en 24 uur of prestaties die gewoonlijk pas beginnen vanaf 5 uur.

De 1/3de norm

Om de vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing te kunnen genieten, moeten de werknemers minstens 1/3de van de maand in ploegen- of nachtarbeid tewerkgesteld zijn. Dit noemt men de 1/3de norm.

Strengere toepassingsvoorwaarden

Sinds 1 april 2022 is de regeling voor de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing bij ploegen- en nachtarbeid verstrengd. Voortaan gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  • De vrijstelling voor ploegen- en nachtarbeid wordt opgesplitst in twee afzonderlijke vrijstellingen. U doet ofwel beroep op de regeling ploegenarbeid, ofwel op de regeling nachtarbeid. Dat heeft voornamelijk een invloed op de berekening van de 1/3de norm. Onder de oude regeling mocht u de prestaties in ploegen- en nachtarbeid samentellen om te beoordelen of er aan de 1/3de norm voldaan was. Voortaan kan dat niet meer waardoor u als werkgever wellicht minder snel aan de voorwaarden zal voldoen.
  • De toegekende premie moet een minimale substantie hebben. Zo zal de premie van ploegenarbeid minstens gelijk moeten zijn aan 2% van het contractuele bruto-uurloon en 12% in het geval van nachtarbeid. Vanaf 1 april 2024 moet het recht op deze premie bovendien voorzien zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst, het arbeidsreglement of de individuele arbeidsovereenkomst.
  • De 1/3de norm wordt voortaan op uurbasis en niet langer op dagbasis beoordeeld.

Pittige sancties

Als bij de controle blijkt dat u als werkgever de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing bij ploegen- en nachtarbeid onterecht hebt toegepast, zijn de gevolgen ingrijpend.

  • U moet alsnog de niet doorgestorte bedrijfsvoorheffing gelijk aan 22,80% betalen.
  • Op de laattijdige betaling moet u nalatigheidsintresten betalen.
  • Mogelijks volgt ook nog een geldboete.
  • Sinds 23 oktober 2022 kan er ook nog een belastingverhoging toegepast worden.

Neem uw vrijstelling onder de loep

Meer controles en strengere voorwaarden leiden ertoe dat u best nagaat of u deze vrijstelling in uw onderneming op de juiste manier toepast en hoe u kan anticiperen op een mogelijke controle.

Aarzel zeker niet om ons te contacteren als u hier nog vragen over heeft. We bekijken dit graag verder met u.

Neem contact op met één van onze experten

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Partner Tax & Legal Services

Contact
Emma Drozdzyniak

Emma Drozdzyniak

Senior Associate Tax & Legal Services

Contact