Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Zelfstandigen #Sociale Zekerheid

Hervorming wettelijk pensioen beïnvloedt fiscale aftrekbaarheid aanvullend pensioen

maandag 24/10/2022

De hervorming van het wettelijk pensioen voor zelfstandigen heeft een impact op het aanvullend pensioen dat u via uw vennootschap opbouwt. We wijzen u graag op enkele aandachtspunten.

Wat wijzigt er precies?

De premies die u betaalt om een aanvullend pensioen aan te leggen, zijn aftrekbaar in uw vennootschap. Om van deze aftrekbaarheid te kunnen genieten moet u wel rekening houden met de 80%-grens. Op basis van die 80%-regel werd het wettelijk pensioen altijd vastgesteld op 25% van de bruto jaarbezoldiging.

De fiscale administratie heeft deze berekeningswijze van het wettelijk pensioen gewijzigd in een nieuwe circulaire 2022/C/33 voor de individuele pensioentoezegging (IPT) en de groepsverzekering voor zelfstandige bedrijfsleiders.

Nieuwe proportionele berekeningsmethode

Vanaf aanslagjaar 2022 legt de administratie een proportionele berekeningsmethode op. Die houdt langs de ene kant rekening met het feit of de loopbaanjaren voor of na 2021 gepresteerd zijn, en langs de andere kant met uw sociaal statuut tijdens die loopbaanjaren.

Kort samengevat komt dat neer op volgende uitsplitsing:

  • Voor de loopbaanjaren die u presteerde als zelfstandige vóór 2021 wordt het wettelijk pensioen geraamd op 25% van de bruto jaarbezoldiging van 2020.
  • Voor de loopbaanjaren die u presteerde als zelfstandige vanaf 2021 en ook voor de loopbaanjaren die u vóór 2021 als werknemer presteerde, wordt het wettelijk pensioen geraamd op 50% van de bruto jaarbezoldiging.

Het is dus belangrijk om voor het jaareinde uw 80%-grens onder de loep te nemen en opnieuw te berekenen. Zo bent u er zeker van dat u geniet van een volledig fiscale aftrek van de premie in uw vennootschap.

Tolerantie aanslagjaren 2022 en 2023

Voor de aanslagjaren 2022 en 2023 voorziet de fiscale administratie een tolerantie. Het gedeelte van de premies dat niet aftrekbaar zou zijn volgens de nieuwe berekeningsmethode wordt niet als verworpen uitgave beschouwd. In dat geval moet u het excedent wel boeken op een rekening ‘49 over te dragen kosten’. Op die manier wordt het excedent beschouwd als een voorschot op de premie die u in 2023 moet betalen.

De tolerantie geldt niet voor contracten met een einddatum in 2021, 2022, 2023. En ook niet voor het gedeelte van de premie dat gaat over een backservice die u tijdens de laatste vijf jaar van het contract toepast.

Hebt u nog vragen over de nieuwe berekeningswijze of de tolerantie? Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen.

Neem contact op met één van onze experten

An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact