Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Business Legal #Business & International Tax #Fiscaliteit #Vennootschap

Wanneer is een tantième een goede optie?

donderdag 11/03/2021
Wanneer is een tantième een goede optie?

Een loon, een onkostenvergoeding, huurgeld … U zet er maandelijks geld mee over van uw vennootschap naar uw privévermogen. Via een tantième haalt u echter eenmalig en individueel een grote som uit uw vennootschap.

Als bestuurder kan u ervoor kiezen via een tantième eenmalig een groot bedrag te laten overzetten van uw vennootschap naar uw privévermogen. De aandeelhouders beslissen daarover tijdens de jaarlijkse algemene vergadering die de jaarrekening van de vennootschap goedkeurt. In tegenstelling tot een dividend (zie vraag 6) dat aan alle aandeelhouders wordt toegekend, is een tantième individualiseerbaar per bestuurder. Bent u als bedrijfsleider van een kmo zowel bestuurder als aandeelhouder, dan hebt u de keuze. 

  1. Via een tantième belonen de aandeelhouders de bestuurder(s) individueel voor geleverde prestaties. Voor uw vennootschap zijn dit aftrekbare kosten. Waar een dividend vervat zit in de belastbare winst, vermindert een tantième het belastbaar resultaat van het boekjaar.
     
  2. Is de ontvanger een natuurlijk persoon, dan wordt de tantième in de personenbelasting beschouwd als een bezoldiging onderworpen aan de progressieve tarieven van de personenbelasting. Vaak is dat de hoogste schaal. Er zijn ook sociale bijdragen verschuldigd.
     
  3. De tantième wordt bij de ontvanger pas belast op het moment dat ze betaalbaar wordt gesteld. Dat houdt de facto in dat u door de tantième een uitstel van belasting bekomt. De tantième is in de vennootschap aftrekbaar in het boekjaar N, terwijl het in de personenbelasting slechts belastbaar is in het inkomstenjaar N+1. 
     
  4. Ten slotte is het goed te weten dat de tantième meetelt voor de berekening van de minimumbezoldiging. Dreigt u bijvoorbeeld het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting mis te lopen (zie punt 1), dan kan u daar een mouw aan passen door uitkering van een tantième.

Tantième of dividend

De tantième is een mogelijkheid om uzelf als bestuurder een eenmalige vergoeding te laten toekomen uit de vennootschap. Bent u naast bestuurder ook aandeelhouder, dan kan u een  deel van de winst toekennen via een dividend. Dat is dan niet individueel zoals een tantième, maar geldt voor alle aandeelhouders. 

Wilt u graag meer weten over fiscale optimalisatie, download het e-book.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact
An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact
Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact