Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Fiscaliteit #Vennootschap

Hoe kiest u de ideale maandelijkse bezoldiging?

vrijdag 22/09/2023
Hoe kiest u de ideale maandelijkse bezoldiging?

Keert uw vennootschap u maandelijks een loon uit? Dat doen de meeste ondernemers. Hoe hoog dat loon best is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Toch is enkel zo’n standaard bezoldiging fiscaal niet de meest aantrekkelijke optie. Er bestaan heel wat aanvullingen en alternatieven.

Download het e-book

Een maandelijkse bezoldiging is de meest voor de hand liggende en eenvoudige manier om via uw vennootschap uw privévermogen te spijzen. Wil u genieten van een verminderde vennootschapsbelasting, dan moet uw vennootschap onder meer aan minstens één bestuurder/natuurlijk persoon een minimumbezoldiging van 45.000 euro toekennen. Voordelen van alle aard en tantièmes tellen mee voor deze grens.

Wordt onvoldoende belastbare winst gerealiseerd om zo’n minimumbezoldiging uit te keren, dan kan u een bezoldiging toekennen die gelijk is aan die belastbare winst en toch genieten van verminderde vennootschapsbelasting.

Voor startende ondernemingen geldt de eerste 4 jaar een uitzondering. Zelfs als zij geen minimumbezoldiging toekennen, hebben ze in die periode recht op een verminderd tarief van de vennootschapsbelasting. Op uw maandelijks loon wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden. Dat is een voorschot op de belasting in de personenbelasting. Elke extra euro bovenop een netto belastbaar inkomen (na aftrek van de sociale bijdragen en (forfaitaire) kosten) van 42.370 euro (inkomstenjaar 2022) wordt belast aan 50%. Daar komen nog gemeentebelastingen bij (+/- 7%). U betaalt sociale bijdragen op uw netto belastbaar loon. Op de eerste inkomstenschijven bedragen die 20,5%, vervolgens 14,16%, telkens te vermeerderen met beheerskosten voor het sociaal verzekeringsfonds. Boven een bepaald plafond zijn er geen sociale bijdragen meer verschuldigd. Een stevige (para)fiscale druk dus.

Hoe hoog is uw bezoldiging best?

Hoeveel geld u nodig hebt om comfortabel te leven, is een persoonlijke afweging. Om fiscale redenen kiezen veel ondernemers voor een beperkte bezoldiging die de vaste uitgaven dekt. Een bezoldiging die niet te zwaar belast wordt in de personenbelasting, maar net voldoet aan de voorwaarden om te genieten van het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting (45.000 euro).

Een interessante en logische keuze, waar we toch graag twee kanttekeningen bij maken.

In sommige gevallen is het interessanter te kiezen voor een bezoldiging die lager ligt dan het minimum van 45.000 euro. U verliest dan weliswaar het voordeel van een verlaagde vennootschapsbelasting, maar dat nadeel weegt vaak niet op tegen het voordeel van de bespaarde personenbelasting en lagere sociale bijdragen.

Anderzijds mag de maandelijkse bezoldiging best niet te laag liggen als u op een fiscaalvriendelijke manier aan pensioenopbouw wil doen. Bij het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) hangt het maximumbedrag dat u jaarlijks opzij mag zetten, en 100% fiscaal aftrekbaar is, af van uw jaarinkomen. Ligt dat laag, dan kan u minder geld in uw VAPZ storten en loopt u rendement mis. Ook bij de IPT (Individuele Pensioentoezegging) zorgt een hogere bruto jaarbezoldiging voor een hoger plafond.

Wik, weeg en reken

Een maandelijkse bezoldiging is een prima basis om geld uit uw vennootschap te halen. Laat wel best uw situatie cijfermatig in kaart brengen door een fiscalist zodat u een bedrag kiest dat voor u fiscaal het meest optimaal is.

Wilt u graag meer weten over fiscale optimalisatiedownload het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact
An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dimitri Lemeire

Dimitri Lemaire

Director Tax & Legal Services

Contact
Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact