Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Fiscaliteit #Vennootschap

Hoe keert u een fiscaal interessant dividend uit?

vrijdag 22/09/2023
Hoe keert u een fiscaal interessant dividend uit

Alles wat u niet op een of andere manier uitkeert uit uw vennootschap via loon, onkostenvergoedingen, huurgeld… kan u ofwel binnen uw vennootschap reserveren, ofwel uitkeren als dividend. Als u het nodige geduld opbrengt, is zo’n dividenduitkering zelfs extra voordelig.

Download het e-book

Een dividend geeft u de mogelijkheid om zowel (een gedeelte van) de winst van het huidige boekjaar uit te keren als de aangelegde reserves van vorige boekjaren. Na afsluiting van het boekjaar beslist de algemene vergadering over de bestemming van de winst. Het gaat hier om de winst na betaling van 25% of 20% vennootschapsbelasting. Die bestemming kan de uitkering van een dividend zijn, met name het gewone dividend. Wie niet wil wachten tot afsluiting van het boekjaar kan met een interimdividend of tussentijds dividend werken. Op die manier kan u op andere momenten dan de jaarlijkse algemene vergadering winsten uitkeren. Dat kan zelfs uit de winst van het lopende boekjaar. Sowieso moet elk soort dividend getoetst worden aan de dubbele balanstest (Zie artikel: Wanneer is een dubbele balanstest vereist?).

Standaard wordt op een dividend 30% roerende voorheffing ingehouden. Dat tarief kan onder strikte voorwaarden wel verminderd worden tot 15% dankzij de Verlaagde Voorheffing/Précompte Réduit of kortweg VVPR-bis regeling. Ook via de techniek van de liquidatiereserve (zie artikel: Geniet u al van de voordelen van de liquidatiereserve?) kan u de facto tot een gelijkaardig tarief komen. Aandelen uitgegeven door een ‘kleine’ vennootschap na 1 juli 2013 naar aanleiding van een inbreng in geld (zowel bij een kapitaalverhoging als bij de oprichting van nieuwe vennootschappen) genieten onder de VVPR-bis regeling van verlaagde roerende voorheffing: 20% voor dividenden afkomstig uit de winstverdeling van het tweede boekjaar na uitgave van de aandelen en een verdere daling tot 15% vanaf het derde boekjaar. Wachten loont dus. 

Deze dividenden mag u putten uit de winst van het huidige boekjaar en uit de gereserveerde winst van voorgaande boekjaren. Na afloop van de wachttermijn van 3 jaar kan u de winst uit de gewachte jaren in één keer uitkeren en vanaf dan elk jaar de winst van dat boekjaar. Dat verschilt van de liquidatiereserve (zie artikel: Geniet u al van de voordelen van de liquidatiereserve?). Naast geduld, zijn er nog een paar bijkomende voorwaarden waaraan u moet voldoen om van de voordelige VVPR-bis regeling te genieten. Win daarom best fiscaal advies in over uw specifieke situatie zodat u de meest optimale beslissing neemt.

Wat is een interimdividend?

Het bestuursorgaan van een naamloze of een besloten vennootschap kan de bevoegdheid krijgen een interimdividend uit te keren. Dat kan op gelijk welk moment van het boekjaar, maar mag enkel voortkomen uit de winst van het lopende boekjaar of van een vorig boekjaar waarvan de jaarrekening nog niet werd goedgekeurd. Overgedragen verlies moet bovendien eerst afgetrokken worden van de uitkeerbare winst.

Check uw statuten!

De mogelijkheid om een interimdividend uit te keren, moet voorzien zijn in de statuten van uw vennootschap. Voor besloten vennootschappen (bv’s) kan dat nog maar zeer recent. Het oude vennootschapsrecht sloot deze vorm van uitkering uit. Bijgevolg is dat vandaag vaak nog niet voorzien in de statuten van bv’s. Bij naamloze vennootschappen (nv’s) bestaat de mogelijkheid wel al langer. Maar misschien vermelden de statuten nog een aantal beperkingen die ondertussen afgeschaft zijn. Laat uw statuten daarom best screenen door een expert. Uiterlijk 1 januari 2024 moet u trouwens sowieso naar de notaris om uw statuten te laten aanpassen aan het nieuwe vennootschapsrecht.

Wat is een tussentijds dividend?

Het zijn de aandeelhouders die beslissen over de toekenning van een tussentijds dividend. Dat gebeurt door een bijzondere algemene vergadering, die op eender ander moment plaatsvindt dan de ‘gewone’ algemene vergadering die de jaarrekening goedkeurt. Het nieuwe vennootschapsrecht biedt veel flexibiliteit. Zo is het mogelijk om de niet-uitgekeerde winsten van voorgaande al afgesloten boekjaren alsnog uit te keren. Hetzelfde geldt voor de winst van het lopende boekjaar of van een vorig boekjaar waarvan de jaarrekening nog niet goedgekeurd werd.

Wilt u graag meer weten over fiscale optimalisatiedownload het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact
An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dimitri Lemeire

Dimitri Lemaire

Director Tax & Legal Services

Contact
Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact