Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Corona #Zelfstandigen

Verlenging overbruggingsrecht voor zelfstandigen

donderdag 20/08/2020
Verlenging overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Zelfstandigen die hun activiteit moesten stopzetten ten gevolge van het Coronavirus kunnen een financiële uitkering ontvangen, vergelijkbaar met de werkloosheidsuitkering van werknemers.

Corona-overbruggingsrecht

Ook na 1 september 2020 is het nog mogelijk om het overbruggingsrecht voor zelfstandigen aan te vragen. Wie nog niet kan heropstarten kan nog tot en met eind december 2020 het tijdelijke Corona-overbruggingsrecht bekomen. 

De spelregels worden wel iets strikter. Het is niet meer voldoende om vrijwillig 7 opeenvolgende kalenderdagen te sluiten om in aanmerking te komen voor het overbruggingsrecht. Een verplichte, door de overheid opgelegde, sluiting geeft nog wel aanleiding tot het overbruggingsrecht. 

Het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die hun activiteiten moeten onderbreken, voorziet in een maandelijks vervangingsinkomen van 1.291,69 euro (of 1.614,10 euro voor zelfstandigen met gezinslast).

Overbruggingsrecht heropstart

Het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstartkan nog tot einde oktober 2020 worden bekomen onder bepaalde voorwaarden. 

De zelfstandigen die, in de eerste fase van de COVID-19-crisis, verplicht werden om hun zelfstandige activiteit te onderbreken door de sluitingsmaatregelen opgelegd door de overheid en die toegelaten worden hun zelfstandige activiteit opnieuw op te starten, kunnen hierop aanspraak maken. Ze moeten kunnen aantonen dat de activiteit in het tweede kwartaal van 2020 een omzetverlies of vermindering van bestellingen kende van minstens 10 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 en dat dit het gevolg is van de Coronacrisis. 

De uitkering is dezelfde als die van het Corona-overbruggingsrecht. Het gaat om 1.291,69 euro per maand (of 1.614,10 euro voor zelfstandigen met gezinslast).

Neem contact op met één van onze adviseurs
Saskia Lombaerts
Saskia Lombaerts
Director Tax & Legal