Overslaan en naar de inhoud gaan
#Sociale Verkiezingen #HR Legal #Tax & Legal

Sociale verkiezingen: wat is een technische bedrijfseenheid?

donderdag 05/10/2023
Sociale Verkiezingen technische bedrijfseenheid

Voor de sociale verkiezingen wordt een onderneming bekeken als een technische bedrijfseenheid (TBE). Met andere woorden: als een feitelijke eenheid. De procedure wordt op dat niveau georganiseerd. Hieronder leest u wat een technische bedrijfseenheid precies inhoudt en welke criteria hierop een impact hebben.

Download het e-book Sociale Verkiezingen 2024

Samenhorigheid en onderscheid

Zodra een groep werknemers een zekere graad van samenhorigheid vertoont en zich kan onderscheiden van een andere groep werknemers is er sprake van een technische bedrijfseenheid.

In de eerste plaats bepalen economische en sociale criteria of er sprake is van sociale samenhorigheid. Maar het sociale element blijft doorslaggevend om een technische bedrijfseenheid te definiëren.

De technische bedrijfseenheid valt niet noodzakelijk samen met de juridische entiteit van een onderneming, zoals een bv (besloten vennootschap), nv (naamloze vennootschap), vzw (vennootschap zonder winstoogmerk) enz.

Drie situaties zijn mogelijk:
  1. De technische bedrijfseenheid en juridische entiteit vallen samen.
  2. Eén juridische entiteit bestaat uit verschillende technische bedrijfseenheden.
  3. Meerdere juridische entiteiten vormen samen één technische bedrijfseenheid. 

Van welke situatie er sprake is, hangt af van de concrete omstandigheden en gebeurt op basis van de economische en sociale criteria.

Sociale criteria

Sociale criteria maken uit of de werknemers van een onderneming of een vestiging een mensenkring vormen die zich onderscheidt van die van andere ondernemingen of vestigingen. Het gaat hier onder meer om een verschil in taal, de afstand tussen de vestigingen, het voeren van een eigen personeelsbeleid, decentralisatie van het sociaal overleg, onderscheid in extralegale voordelen… Er is sprake van sociale zelfstandigheid als werknemers het gevoel hebben tot een eigen gemeenschap van mensen te behoren.

Economische criteria

Economische criteria bepalen of een onderneming of een vestiging een bepaalde onafhankelijkheid heeft ten opzichte van de onderneming(en) als juridisch geheel. Dat is bijvoorbeeld het geval als verschillende vestigingen een aparte boekhouding hebben, eigen activiteiten ontwikkelen, een apart marketingbeleid voeren, een eigen personeelsdienst hebben, in aparte gebouwen gehuisvest zijn, verschillende bankrekeningen hebben…

Sociale criteria primeren

Het wel of niet bestaan van een technische bedrijfseenheid, is altijd een combinatie van verschillende elementen. Bij twijfel primeren volgens de wet de sociale criteria. Economische criteria kunnen eventueel achterwege blijven, maar sociale niet. Ze zijn noodzakelijk om van een aparte technische bedrijfseenheid te kunnen spreken.

 

Graag meer informatie? Bekijk onze dienstverlening rond de sociale verkiezingen of neem contact met ons op voor advies.

Neem contact op met één van onze experten

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dylan Casaer

Dylan Casaer

Partner Tax & Legal Services

Contact