Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Fiscaliteit #Vennootschap

Kent u het voordeel van verhuren aan uw vennootschap?

vrijdag 22/09/2023
Kent u het voordeel van verhuren aan uw vennootschap?

Thuiswerk is het nieuwe normaal. Als u een deel van uw privéwoning verhuurt aan uw vennootschap wordt de huur beschouwd als een onroerend inkomen. Slechts 60% daarvan wordt echter belast en dus kan dit een interessante manier zijn om middelen van uw vennootschap naar uw privévermogen over te zetten.

Download het e-book

Gebruikt uw vennootschap een deel van uw woning beroepsmatig als kantoorruimte of praktijk, dan kan u daar als privé-eigenaar huur voor vragen. De ontvangen huurprijs wordt beschouwd als onroerend inkomen en is belastbaar. Het voordeel schuilt in het feit dat slechts 60% van het ontvangen huurinkomen aan de personenbelasting onderworpen is. Dat maakt zo’n huurinkomen interessanter dan de toekenning van extra loon.

Maar let op! Afhankelijk van uw concrete situatie kan het net interessanter zijn om geen huur te betalen. Zo blijft er meer winst over om als dividenden uit te keren (zie artikel: Hoe keert u een fiscaal interessant dividend uit?).

Zorg ervoor dat de overeengekomen huurprijs niet te hoog is. Als u een bepaalde bij wet vastgestelde grens overschrijdt, wordt dat gedeelte van de huurprijs gekwalificeerd als een belastbare bezoldiging die wél voor 100% onderworpen is aan de personenbelasting en waarop u sociale bijdragen moet betalen. Zet zeker de verhuurafspraken duidelijk op papier in een huurovereenkomst.

De huur van Jan

Jan is een IT-consultant met een kantoorruimte. Hij is eigenaar van een onroerend goed met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van 1.500 euro. In 2023 verhuurt hij 25% van zijn woning aan zijn vennootschap. Die betaalt daarvoor maandelijks 350 euro huurgeld, wat neerkomt op 4.200 euro per jaar.

Te belasten als onroerend inkomen:
  • Maximaal te ontvangen huur (= bruto huurinkomen): 1.500 x 25% x 5/3 x 5,37 (coëfficiënt aanslagjaar 2024) = 3.356,25 euro
  • 40% kostenforfait: 1.342,50 euro
  • Netto belastbaar huurinkomen: 2.013,75 euro
    Dit bedrag is onderworpen aan de personenbelasting (aan de progressieve tarieven), maar niet aan sociale bijdragen.
Te belasten als beroepsinkomen:
  • Huurinkomen geherkwalificeerd naar beroepsinkomen: 4.200 – 3.356,25 = 843,75 euro.
    Het beroepsinkomen is onderworpen aan de personenbelasting (aan de progressieve tarieven) en aan sociale bijdragen.

Wilt u graag meer weten over fiscale optimalisatie, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact
An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dimitri Lemeire

Dimitri Lemaire

Director Tax & Legal Services

Contact
Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact