Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Werknemers #Bedrijfswagens #Mobiliteit

Is een bedrijfswagen nog de moeite?

donderdag 28/10/2021
E-book: Wegwijs in de Autofiscaliteit

Een bedrijfswagen aanbieden, blijft een interessant loonvoordeel, al kan dat door de vergroening van de mobiliteit in de toekomst veranderen.

Het mobiliteitsbudget dat in het artikel 'Welke troeven biedt een mobiliteitsbudget?' aan bod komt, is alvast een stap naar meer duurzaamheid.

Voordeel van alle aard

Mag uw werknemer zijn of haar bedrijfswagen ook privé gebruiken, dan wordt dat aanzien als een voordeel van alle aard. In  tegenstelling tot loon, is dit voordeel vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen, zowel voor u als voor uw werknemer.

Uw werknemer moet wel belastingen betalen op het voordeel van een bedrijfswagen. De cataloguswaarde en de CO²-uitstoot zijn bepalend. Die waardering is echter zo voordelig dat een bedrijfswagen nog altijd één van de interessantste alternatieve loonvoordelen is. Per jaar vermindert het voordeel van alle aard in functie van de ouderdom van de wagen met 6% tot een minimum van 70% na 5 jaar.

U bent wel een CO²-bijdrage verschuldigd die berekend wordt naargelang de CO²-uitstoot en het type brandstof. Hoe vervuilender de wagen, hoe meer u betaalt.

Beter dan loon

Het voordeel van alle aard van een gemiddelde bedrijfswagen ligt tussen de 200 euro en 300 euro per maand. Rekening houdend met 50% belastingen, moet uw werknemer ongeveer 100 euro tot 150 euro zelf betalen voor zijn bedrijfswagen. Met dat geld kan hij of zij zelf geen auto en brandstof betalen.

Voor u als werkgever liggen de kosten wel wat hoger. U betaalt het maandelijkse leasebedrag, eventuele verzekeringskosten, onderhoud en/of winterbanden, de CO²-bijdrage waarover we het hierboven hadden en de brandstofkosten. Maar dat is allemaal samen nog altijd een pak minder dan wanneer u het effectieve voordeel van de bedrijfswagen voor uw werknemer zou vergoeden in loon.

Graag meer weten over autofiscaliteit? Download ons e-book ‘Wegwijs in de autofiscaliteit’.

Wil u als werkgever meer inzetten op duurzame mobiliteit? Ontdek hier welke duurzame alternatieven er bestaan voor een bedrijfswagen.

Wil u graag meer weten over alternatief verlonendownload het gratis e-book.

 

Neem contact op met één van onze experten

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Director Tax & Legal

Contact
Murielle Vlaisloir

Murielle Vlaisloir

Associate Tax & Legal Services

Contact