Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Werknemers #Mobiliteit #Vergoeding

Hoe past een fiets binnen een verloningspakket?

donderdag 28/10/2021
Hoe past een fiets binnen een verloningspakket

Duurzaamheid wint op alle vlakken aan belang. Steeds meer mensen gebruiken de fiets, ook voor woon-werkverkeer. U kan een fiets ter beschikking stellen aan uw werknemers als alternatief voor een bedrijfswagen. Het is een manier om u als werkgever te onderscheiden en te profileren als een bedrijf dat begaan is met het milieu, mobiliteit en de gezondheid van uw personeel.

100% rendement

Fietst uw werknemer op en af naar het werk, dan is de toekenning van een fiets volledig vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen, ook voor u. Die vrijstelling geldt eveneens als de fiets maar af en toe van stal gehaald wordt of slechts voor een deel van het traject.

Gebruikt uw werknemer de toegekende fiets louter privé, dan gaat het om een voordeel van alle aard waarop gewone sociale zekerheidsbijdragen en belastingen verschuldigd zijn door beide partijen. Bij gebrek aan forfaitaire waardering zal een inschatting gemaakt moeten worden van de werkelijke waarde van het voordeel.

Tip: Zorg dat het daadwerkelijk gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aangetoond kan worden. Om dat te bewijzen, kan uw werknemer bijvoorbeeld het ticket van een bewaakte fietsparking voorleggen. Of laat hem of haar een verklaring op eer tekenen. Zo vermijdt u de kwalificatie als voordeel van alle aard.

Fietsvergoeding

Naast de toekenning van een fiets kan u een fietsvergoeding betalen. Die bedraagt maximaal 0,24 euro per kilometer dat de fiets gebruikt wordt voor het woon-werkverkeer. Ook deze fietsvergoeding is volledig vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen.

Meer details over de fiscale voordelen van een bedrijfsfiets vindt u hier.

Stel een fietspolicy op: Neem afspraken op in een fietspolicy. Leg best een minimaal gebruik op van de fiets voor woon-werkverkeer. Kiest u voor een fietslease, bepaal dan wat er gebeurt als uw werknemer voor het einde van de leaseperiode uit dienst gaat of onder welke voorwaarde hij of zij de fiets kan overnemen op het einde van de leaseperiode.

Wilt u graag meer weten over alternatief verlonen, download het gratis e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Partner Tax & Legal Services

Contact
Murielle Vlaisloir

Murielle Vlaisloir

Senior Associate Tax & Legal Services

Contact