Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Autofiscaliteit #Voordeel Alle Aard (VAA)

Hoe berekent u het VAA van elektriciteitskosten, een laadpaal, zonnepanelen of een thuisbatterij?

vrijdag 12/01/2024
HOE BEREKENT U HET VAA VAN ELEKTRICITEITSKOSTEN, EEN LAADPAAL, ZONNEPANELEN OF EEN THUISBATTERIJ?

Stelt u als werkgever kosteloos een elektrische of hybride auto ter beschikking voor persoonlijk gebruik, dan kan u daar de elektriciteitskosten voor het opladen van de elektrische batterij aan toevoegen. We zetten alle regels op een rij.

Download e-book autofiscaliteit

De elektriciteit die u verstrekt, is inbegrepen in het voordeel van alle aard voor het persoonlijk gebruik van de bedrijfswagen. Hetzelfde geldt voor een oplaadpunt of laadpaal die u bij uw werknemer of bedrijfsleider thuis laat installeren. Er wordt in beide gevallen geen bijkomend voordeel aangerekend.

Elektriciteitskosten en laadpalen

Worden de elektriciteitskosten volledig privé gedragen, dan kan u als werkgever eventueel wel een terugbetaling doen van de gemaakte kosten. Volgens de fiscale administratie moet er in dat geval geen bijkomend voordeel worden aangerekend als er cumulatief aan de volgende drie voorwaarden voldaan is:

  1. U stelt als werkgever naast een elektrische bedrijfswagen eveneens een homecharger of een elektrische laadpaal ter beschikking van uw werknemer,
  2. die over een specifiek communicatiesysteem beschikt dat aan u de hoeveelheid verbruikte elektriciteit doorgeeft,
  3. en de van toepassing zijnde car policy voorziet bovendien in de terugbetaling van de met de homecharger 'getankte' elektriciteit.

Als werkgever moet u erover waken dat u uitsluitend het verbruik van de ter beschikking gestelde bedrijfswagen terugbetaalt. Dat kan met een specifiek communicatiesysteem, maar een andere vorm van communicatie zoals een tussenteller is eveneens een optie.

De terugbetaling moet bovendien gebeuren op basis van de werkelijke elektriciteitskosten van de werknemer. In de praktijk worden evenwel vaak forfaitaire vergoedingen gehanteerd, gebaseerd op bv. het CREG-/VREG-tarief. Deze praktijk werd in één geval reeds door de fiscus aanvaard (ruling 2020.2029), maar zou thans niet meer standhouden tenzij er na de (eind)afrekening van de elektriciteit een correctie gebeurt zodat uiteindelijk enkel en alleen de werkelijke kostprijs wordt terugbetaald (ruling 2023.0080). Het is onduidelijk hoe de werkelijke kost bepaald moet worden indien de elektriciteit deels via zonnepanelen wordt opgewekt.

Zonnepanelen en thuisbatterij

Plaatst u zonnepanelen op het dak van de privéwoning van uw werknemer of bedrijfsleider om de batterij van de elektrische bedrijfswagen op te laden, dan ontstaat er een voordeel van alle aard. Dat voordeel wordt vastgesteld in functie van de werkelijke waarde. Hetzelfde geldt voor een thuisbatterij.

Welk voordeel er bij toekenning of terbeschikkingstelling van zonnepanelen of een thuisbatterij ontstaat, hangt volgens de fiscale administratie af van het feit of de eigendomsrechten overgedragen worden.

  1.  Eigendomsrecht overgedragen: dan wordt een eenmalig VAA gewaardeerd op basis van een voor particuliere klanten marktconforme aankoopprijs voor eenzelfde installatie.
  2.  Eigendomsrecht niet overgedragen: dan wordt een jaarlijks VAA gewaardeerd op basis van de gangbare leaseprijs van zonnepanelen op de particuliere markt.

Goed om te weten: noteer dat de laatste optie slechts kan worden verdedigd indien u als werkgever over een opstalrecht beschikt om de zonnepanelen op het dak van de privéwoning van de werknemer of bedrijfsleider te plaatsen.

Worden de eigendomsrechten op de installatie niet overgedragen, dan is een alternatief een jaarlijks VAA louter voor de ter beschikking gestelde elektriciteit. Deze methode wordt echter niet door de fiscale administratie voorgesteld in haar standpunt.

Noteer dat de regeling van het VAA elektriciteit sinds 1 januari 2022 is gewijzigd en het forfaitaire voordeel van 1.210 euro voor bedrijfsleiders en 550 euro voor andere medewerkers (kalenderjaar 2024) enkel mogelijk is als de elektriciteit gelijktijdig met een woning kosteloos ter beschikking gesteld wordt. In het andere geval is er sprake van een belastbaar VAA voor de werkelijke waarde van het voordeel.

Overdracht laadpaal

De fiscus heeft in bepaalde gevallen besloten dat er geen extra VAA ontstaat wanneer de eigendom van een thuis geïnstalleerde laadpaal na afloop van de leasetermijn kosteloos wordt overgedragen aan de werknemer of bedrijfsleider.

Meer lezen over autofiscaliteit?Download ons gratis e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Dimitri Lemeire

Dimitri Lemaire

Director Tax & Legal Services

Contact
Pieter Vandierendonck

Pieter Vandierendonck

Manager Tax & Legal Services

Contact