Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #ESG & Sustainability Consulting #Duurzaamheid & Investeringen

Hervorming investeringsaftrek stimuleert duurzaamheid

maandag 27/11/2023

De federale regering bereikte recent een overeenkomst over een hervorming van de investeringsaftrek. Op die manier wil de overheid het investeringsklimaat en de duurzame energietransitie in België stimuleren. Dit akkoord maakt deel uit van de begrotingsonderhandelingen die in oktober 2023 werden afgerond. We overlopen de verwachte veranderingen die wellicht vanaf 2025 gelden.

De focus van deze hervorming ligt voornamelijk op het fiscaal stimuleren van zogenaamde ‘groene investeringen’. De huidige scope van de investeringsaftrek strookt niet langer met de werkelijkheid. Vandaag geldt bijvoorbeeld nog een fiscaal voordeel voor investeringen in verwarming op steenkool en gas. Gelet op de noodzakelijke duurzame energietransitie zijn zo’n investeringen niet langer te verantwoorden als energiebesparend. Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

Hogere basisaftrek voor eenmanszaken en kmo’s

De gewone investeringsaftrek wordt opgetrokken van 8% naar 10% voor kmo’s en zelfstandigen. Gaat het om digitale investeringen voor facturatie, klantenbeheer, e-commerce en cyberveiligheid, dan stijgt dat basistarief tot 20%.

‘Groene’ thematische investeringsaftrek

Er komt een nieuwe thematische investeringsaftrek van 40% voor ‘groene’ investeringen door zelfstandigen en kmo’s, en een van 30% voor grotere ondernemingen. Vier soorten investeringen komen in aanmerking.

  1. Investeringen in efficiënt energieverbruik en hernieuwbare energie (bv. batterijparken)
  2. Investeringen in emissievrije vervoersmiddelen (bv. bestel- en vrachtwagens op waterstof)
  3. Andere milieuvriendelijke investeringen (bv. zuinige watersystemen)
  4. Ondersteunende digitale investeringen verwant met de voorgaande categorieën (bv. software die het energieverbruik regelt)

Een publicatie van de lijst met kwalificerende investeringen volgt nog. Om de 3 jaar zal die geactualiseerd worden.

Bestaande aftrek voor onderzoek en ontwikkeling en octrooien wordt ‘technologieaftrek’

Er komt een ‘technologieaftrek’ voor investeringen in octrooien en vaste activa ter ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling van milieuvriendelijke producten en toekomstgerichte technologieën.

Voor de technologieaftrek geldt een eenmalig tarief van 13,5%. Een gespreide toepassing over meerdere boekjaren is mogelijk tegen een jaarlijks tarief van 20,5% op de afschrijving van de kwalificerende investering. De percentages voor de technologieaftrek liggen vast. Ze zijn dus niet langer afhankelijk van de inflatie zoals onder het huidige regime.

Cumulverbod wordt doorgetrokken

Vandaag is een cumul tussen het belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling en de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers verboden. Dat verbod wordt doorgetrokken naar de investeringsaftrek. Wellicht al vanaf 1 januari 2024.

Voor de andere aspecten is het wachten op de goedgekeurde wetgeving. Hoogstwaarschijnlijk is het nieuwe regime van investeringsaftrekken van toepassing op vaste activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen of tot stand gebracht zijn.

Hebt u hier vragen over? Contacteer ons, we zijn er voor u.

Neem contact op met één van onze experten

Joachim Janssen

Joachim Janssen

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dries Van Buggenhout

Dries Van Buggenhout

Manager Tax & Legal Services

Contact
Hendrik Meurrens

Hendrik Meurrens

Associate Tax & Legal Services

Contact