Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #R&D

Wetgever beperkt toepassing belastingkrediet voor R&D

donderdag 23/06/2022

Fiscale R&D-incentives bieden ondernemingen financiële ademruimte en zorgen ervoor dat België competitief blijft op internationaal niveau. Twee van deze incentives zijn het belastingkrediet voor R&D en een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing indien u gekwalificeerde R&D-mensen tewerkstelt. De combinatie van beide werd onlangs wettelijk beperkt.

Incentives moedigen investeringen in R&D aan

Om investeringen in onderzoek en ontwikkeling (research en development of R&D) aan te moedigen kent de fiscale wetgeving tal van incentives. Ze verlagen de belastingdruk van ondernemingen en optimaliseren zo de cashflow.

Eén van deze incentives betreft het belastingkrediet voor R&D dat toegankelijk is voor ondernemingen uit diverse sectoren. Daarnaast kan uw onderneming ook extra werkkapitaal creëren door een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing indien u gekwalificeerde R&D-medewerkers tewerkstelt.

Het belastingkrediet voor R&D

Dankzij het belastingkrediet voor R&D geniet u als onderneming van een extra krediet dat verrekenbaar is met de verschuldigde vennootschapsbelasting (VennB). Dat krediet wordt eenmalig bepaald op 13,5% van de aanschaffingswaarde van nieuwe R&D-investeringen van het boekjaar. Ofwel gespreid op 20,5% van de jaarlijks fiscaal aanvaarde afschrijvingen van de R&D-investering.

Voor een R&D-investering van bijvoorbeeld 100.000 euro in 2022 levert dat volgende belastingbesparing op:

  • Een eenmalig belastingkrediet van 3.375 euro (100.000 euro x 13,5% x 25% VennB); of
  • Een gespreid belastingkrediet van 1.025 euro voor elk jaar waarin de O&O-investering wordt afgeschreven (100.000 euro x 20% x 20,5% x 25% VennB, waarbij de investering op 5 jaar wordt afgeschreven).

Een gespreid belastingkrediet levert een hogere belastingbesparing op gespreid over de afschrijvingsduur van de R&D-investering.

Zowel het eenmalig als gespreid belastingkrediet kan bovendien binnen bepaalde grenzen onbeperkt overgedragen worden naar volgende jaren. Heeft uw onderneming na 5 jaar het krediet nog niet kunnen verrekenen wegens onvoldoende vennootschapsbelasting? Dan kan u het bedrag aan overgedragen belastingkrediet terugvorderen van de fiscus. Zo ontvangt uw onderneming extra werkkapitaal van de overheid gelijk aan het onbenutte belastingkrediet.

Tip: start-up en scale-up

Is uw onderneming een start-up of scale-up? Wellicht realiseert u tijdens de eerste jaren verliezen wegens hoge R&D-investeringen en betaalt u geen of weinig vennootschapsbelasting. Overweeg dan zeker de toepassing van het belastingkrediet voor R&D. Zo kan u eventueel na 5 jaar dat krediet als werkkapitaal terugvorderen.

Hoe vraagt u deze incentive aan?

Voor u het belastingkrediet voor R&D kan toepassen, moet u een aanvraagformulier indienen bij de bevoegde overheidsdienst om een fiscaal attest te verkrijgen. U voegt het aanvraagformulier en het verkregen attest best spontaan toe bij de aangifte vennootschapsbelasting.

Hoe verwerkt u het belastingkrediet boekhoudkundig?

Uw onderneming moet het belastingkrediet tijdig en correct verwerken in de boekhouding en de jaarrekening. In de praktijk gebeurt dat niet altijd, wat tot discussie kan leiden tijdens een fiscale controle.

80% vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor R&D

Een andere incentive is een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing (BV-korting) m.b.t. de lonen van gekwalificeerde R&D-medewerkers. Dankzij deze vrijstelling beschikt uw onderneming over extra cashflow en werkkapitaal.

Hoe vraagt u deze incentive aan?

Voordat u deze maatregel kan toepassen, moet u tijdig (dus niet retroactief) uw R&D-project of -programma aanmelden bij de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BELSPO). U moet o.m. aantonen dat het om fundamenteel of industrieel onderzoek gaat, dan wel experimentele ontwikkeling betreft.

Tip: volg de procedure nauwgezet

Besteed zeker voldoende aandacht aan de opstelling van een goed onderbouwd aanmeldingsdossier. Recent is gebleken dat de fiscus een strenge en formalistische houding aanneemt. Volgens de fiscus komen ondernemingen die bij hun BELSPO-aanvraag geen (realistische) einddatum vermelden niet in aanmerking voor deze incentive. Ze moeten de ten onrechte niet-doorgestorte bedrijfsvoorheffing alsnog doorstorten. In de praktijk merken we dat de meeste rechtbanken dat standpunt van de fiscus volgen. Al is het wachten tot het einde van dit jaar of de rechters in hoger beroep deze vonnissen zullen bevestigen.

Hoe verwerkt u deze gedeeltelijke vrijstelling boekhoudkundig?

Het gedeelte van de bedrijfsvoorheffing dat u niet moet doorstorten aan de overheid verwerkt u boekhoudkundig als een opbrengst in de resultatenrekening. Deze opbrengst is belastbaar aan 25% vennootschapsbelasting. Die belasting kan u vervolgens wel verrekenen met het belastingkrediet voor R&D.

Combinatie van beide incentives voortaan beperkt

Recent heeft de wetgever de berekeningsbasis van het belastingkrediet voor R&D beperkt. Die mag voortaan niet langer de niet-doorgestorte bedrijfsvoorheffing voor R&D bevatten indien deze basisbezoldigingen bevat waarvoor de onderneming de BV-korting voor R&D claimt.

In de praktijk zag de fiscus dat ondernemingen die hun R&D-kosten activeerden op de balans ook de volledige bedrijfsvoorheffing activeerden. Indien de onderneming daarnaast ook toepassing kon maken van de 80% BV-korting op bezoldigingen die mee in de berekeningsbasis van het belastingkrediet voor R&D zaten, vond de fiscus dat de niet-doorgestorte bedrijfsvoorheffing uit de berekeningsbasis van het belastingkrediet voor R&D gehaald moest worden. Menig belastingplichtige was het daar niet mee eens.

Wettelijke verankering

De wetgever heeft deze beperking nu ook wettelijk verankerd. De nieuwe wettelijke bepaling geldt voor de boekjaren die afsluiten vanaf 1 april 2022. Sluit uw onderneming haar boekjaar af op 31 december, dan moet u boekhoudkundig en fiscaal al rekening houden met deze beperking bij de berekening van het belastingkrediet voor R&D voor het boekjaar dat afsluit op 31 december 2022.

Fiscale R&D-incentives blijven belangrijk

Deze beperking lijkt een eerste stap van de wetgever om de overheidskosten verbonden aan de fiscale R&D-incentives in te perken. Volgens cijfers van het Rekenhof zijn die kosten de voorbije vijf jaar verdrievoudigd. Ze vormen de grootste kostenpost voor de vennootschapsbelasting. Maar hopelijk onderschat de wetgever het belang van de fiscale R&D-incentives voor ondernemingen toch niet. Ze bieden niet alleen (financiële) ademruimte voor ondernemingen, maar zorgen er ook voor dat België competitief blijft op internationaal niveau.

Hebt u vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experten of uw vertrouwde contactpersoon bij Moore.

Meer gedetailleerde informatie over dit onderwerp staat gebundeld in ons e-book over de optimalisatie van cashflow uit R&D dat u gratis kan downloaden.

Neem contact op met één van onze experten

Joachim Janssen

Joachim Janssen

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dries Van Buggenhout

Dries Van Buggenhout

Manager Tax & Legal Services

Contact