Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Corona #Overheid #Wetgeving

Ik verplaats mij voor woon-werk verkeer. Hoe moet ik dit legitimeren?

vrijdag 24/04/2020
oon-werk verkeer

Tijdens bepaalde periodes in de Coronacrisis, waren enkel essentiële woon-werkverplaatsingen nog toegelaten.

Er dient hierbij een onderscheid gemaakt te worden tussen grensoverschrijdend woon-werkverkeer en woon-werk verkeer binnen België. 

Er bestaat een speciaal vignet voor buitenlandse werknemers die in België werken in vitale sectoren of een cruciaal beroep hebben. Op basis van dit vignet worden deze werknemers niet opgehouden aan de grens. Een lijst van de Belgische essentiële beroepen kan hier geraadpleegd worden. 

Het vignet kan worden gedownload via deze link. Het vignet moet in kleur worden afgedrukt en op de achterkant een stempel van de werkgever bevatten. 

Indien niet kan aangetoond worden dat er tewerkstelling is in een vitale sector of dat de werknemer een cruciaal beroep heeft en er toch een grensoverschrijdende woon-werkverplaatsing moet gebeuren, kan dit formulier, dat opgesteld werd door de Belgische overheid, door de werkgever gebruikt worden om de arbeidsrelatie met de werknemer aan te tonen. Het dient als bewijs om aan te tonen dat het nodig is om de grens over te steken in het kader van de Coronacrisis. Gelieve op te merken dat de opmaak van deze attesten vooralsnog niet verplicht is. 

Daarnaast hebben we bij Moore een model opgesteld dat kan gebruikt worden om het intern Belgisch woon-werkverkeer te staven. 

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Laatste update: 25/06/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
An Lettens
An Lettens
Partner Tax & Legal Services