Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Estate Planning

U bent hertrouwd en hebt beide al kinderen

dinsdag 15/06/2021
Hertrouwd en kinderen. Wie erft wat?

Wie erft wat en wat kan u zelf regelen? Het wettelijk erfrecht is gestoeld op bloedverwantschap. Tussen een stiefouder en een stiefkind bestaat geen bloedband, waardoor het stiefkind in ons wettelijk erfrecht geen erfrechtelijk statuut heeft. Stiefkinderen erven wettelijk niets van hun stiefouder.

Toch kan u als stiefouder, binnen de grenzen van het beschikbaar deel, uw stiefkinderen goederen toekennen via een schenking en/of een testament.

Reserve en beschikbaar deel

De reservataire erfgenamen zijn de erfgenamen voor wie de wet een deel van de erfenis ‘reserveert’. Wanneer u nakomelingen nalaat, is het beschikbaar deel gelijk aan de helft van uw erfenis. Met dat deel doet u wat u wil. De andere helft, de wettelijke reserve, is voorbehouden voor uw kinderen. Is er een langstlevende echtgenoot, dan is die reservataire erfgenaam in vruchtgebruik, en dat voor de helft van de nalatenschap.

Inkorting

Een schenking of legaat aan uw stiefkind mag die wettelijke reserve niet aantasten. Gebeurt dat toch, dan kunnen de reservataire erfgenamen inkorting vragen van de schenking of het legaat. Zo’n inkorting gebeurt in waarde. Dat betekent dat uw stiefkind het geschonken of gelegateerde goed mag behouden,maar de waarde ervan in geld aan de nalatenschap moet vergoeden, zodat de wettelijke reserve van de reservataire erfgenamen hersteld wordt.

Hoe zit het fiscaal?

Het Vlaams en Waals gewest kennen een gunstig schenkingstarief voor de schenking tussen een stiefouder en een stiefkind, met extra voorwaarden in welbepaalde situaties. In de drie gewesten geldt een verlaagd successietarief voor legaten aan stiefkinderen, namelijk het tarief voor verkrijging in rechte lijn. U vindt alle tarieven terug op onze website.

Goede afspraken maken goede vrienden

Wordt het beschikbaar deel overschreden en de wettelijke reserve aangetast door een schenking, dan kan u onder bepaalde voorwaarden een erfovereenkomst afsluiten. Dat is een overeenkomst tussen de betrokken familieleden waarin afspraken gemaakt worden. Dat kan een gelijktrekking zijn, of afstand van de vordering tot inkorting ten aanzien van een welbepaalde schenking. In zo’n erfovereenkomst kunnen de ‘benadeelde’ kinderen instemmen met het feit dat een deel van hun reserve aan iemand anders gegeven wordt, zoals een stiefkind, een pleegkind, een kind dat extra zorg nodig heeft. Maximale gemoedsrust voor de ouders!

Wil u graag meer weten over Estate Planning, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner Moore Law

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner Moore Law

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner Moore Law

Contact
Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact