Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business Legal #Zelfstandigen #Werkloosheidsuitkering

Springplank naar zelfstandige

dinsdag 28/03/2017
woman writing in notebooks

Het voordeel "Springplank naar zelfstandige" is een maatregel die toelaat om tijdens de uitoefening van een nevenactiviteit als zelfstandige, het recht op werkloosheidsuitkeringen te behouden gedurende twaalf maanden. 

Wat zijn de voorwaarden?

Om te kunnen genieten van deze maatregel moeten volgende voorwaarden worden voldaan: 

  • U meldt de start van uw bijberoep bij uw uitbetalingsinstelling op het ogenblik van uw uitkeringsaanvraag. Ontvangt u reeds uitkeringen, dan doet u dat vóór u opstart.
  • Opgelet: laat u dit niet tijdig weten, dan riskeert u dat de uitkeringen dienen terug betaald te worden en zult u meerdere weken van het recht op uitkeringen worden uitgesloten. U kunt eveneens worden vervolgd voor een strafrechtbank.
  • U mag uw job als loontrekkende niet stopzetten puur om van deze maatregel te kunnen genieten. Uw werkloosheid mag niet veroorzaakt zijn door de stopzetting of de vermindering van arbeid als loontrekkende met het oog op het bekomen van het voordeel "Springplank naar zelfstandige";
  • U mag uw toekomstig bijberoep niet als hoofdberoep uitgeoefend hebben in de afgelopen zes jaar, gerekend van datum tot datum;
  • U mag uw activiteit niet door derden laten uitoefenen, bijvoorbeeld door iemand aan te werven met een contract of via onderaanneming. 

De volgende activiteiten mogen niet worden uitgeoefend in het kader van het voordeel "Springplank naar zelfstandige":

  • de activiteit uitgeoefend als loontrekkende;
  • de artistieke activiteit. 

Tevens moet u aan volgende bijkomende verplichtingen voldoen om te kunnen genieten van de maatregel:

  • Ingeschreven zijn als werkzoekende;
  • Beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat u elke passende betrekking moet aanvaarden en ingaan op de uitnodigingen van de gewestelijke dienst voor arbeidsmiddeling;
  • Arbeidsgeschikt zijn;
  • In België verblijven. 

Hoe lang kan u genieten van deze maatregel? 

Het voordeel "Springplank naar zelfstandige" wordt toegekend voor 12 maanden, gerekend van datum tot datum, vanaf het begin van de activiteit of vanaf het ogenblik waarop dat het voordeel wordt aangevraagd. Deze termijn kan niet worden verlengd. 

Cumulatie inkomsten als zelfstandige en werkloosheidsuitkeringen 

In het kader van het voordeel "Springplank naar zelfstandige" mag u de inkomsten van de uitgeoefende activiteit cumuleren met de uitkeringen, maar in beperkte mate. Het dagbedrag van uw werkloosheidsuitkering zal verminderd worden met het deel van het bedrag van het dagelijks inkomen van de nevenactiviteit dat € 13,70 overschrijdt. Hou rekening met het feit dat de inkomsten pas twee jaar later gekend zullen zijn. Indien er dan wordt vastgesteld dat het dagbedrag behoorlijk werd overschreden kan een volledige terugbetaling het gevolg zijn. Het is niet ondenkbaar dat er in dat geval een boete wordt opgelegd. Bijvoorbeeld: als het netto dagelijks inkomen van uw bijberoep € 20 bedraagt, zal het dagbedrag van uw werkloosheidsuitkering verminderd worden met het verschil tussen € 13,70 en € 20. Het dagelijks inkomen wordt bekomen door het netto belastbaar jaarinkomen (= bruto - lasten) te delen door 312. 

Het einde van het statuut 

Van zodra u zich effectief als zelfstandige in hoofdberoep vestigt, heeft u geen recht meer op werkloosheidsuitkeringen. Als u uw nevenactiviteit stopzet, kunt u blijven genieten van werkloosheidsuitkeringen. In dat geval is het aangewezen om zo snel mogelijk naar uw uitbetalingsinstelling te gaan. Als u uw activiteit verderzet na 12 maanden, kunt u geen uitkeringen meer genieten. Er kan evenwel afgeweken worden van die regel als u, vooraleer het voordeel te genieten, uw nevenactiviteit reeds tijdens uw werkloosheid uitoefende met toelating van de RVA. Neem in dat geval contact op met uw uitbetalingsinstelling.

U voldoet niet aan de voorwaarden 

Als u een aanvraag indient om het voordeel te bekomen en blijkt dat niet voldoet aan de voorwaarden, dan ontvangt u een beslissing van weigering.U kan dan binnen de 3 maanden een beroep indienen tegen deze beslissing bij de arbeidsrechtbank. 

U kan meerdere keren geniet van het statuut

Het voordeel kan opnieuw genoten worden als een periode van 6 jaar, gerekend van datum tot datum, verstreken is en alle andere voorwaarden (opnieuw) vervuld zijn. Heeft u nog bijkomende vragen of wenst u assistentie bij het bekomen van deze maatregel, neem dan contact op met ons Legal – team. 

Neem contact op met één van onze experten

Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact
Tanja De Naeyer

Tanja De Naeyer

Senior Manager Tax & legal services

Contact