Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Supply Chain #Logistiek #Europa

PLDA wordt verleden tijd!

vrijdag 16/06/2023
PLDA wordt verleden tijd

Sinds 2016 is de Europese Unie bezig met de digitalisering en harmonisering van het douanelandschap. De meest recente nieuwigheid is dat het PLDA-platform (Paperless Douane & Accijnzen) voor de indiening van elektronisch douane- en accijnsaangiften plaats zal ruimen voor aparte Europese platformen.

Van nationale naar Europese platformen douaneaangiften

Europa zette al eerder stappen om de douaneformaliteiten te digitaliseren en te harmoniseren. Het lanceerde onder meer online portalen voor de aanvraag van bepaalde douanevergunningen (REX-vergunning, BTI, etc.).

Nu is het de beurt aan de aangiften. Europese platformen vervangen binnenkort de nationale platformen. In België gaat het om het PLDA-platform (Paperless Douane & Accijnzen). Daarmee worden sinds 2009 al elektronisch douane- en accijnsaangiften ingediend.

In plaats van het PLDA-platform komen er aparte Europese platformen voor invoeren (IDMS), uitvoeren (AES), veiligheidscontroles (ICS2), kennisgeving van aanbrengen (PN), tijdelijke opslag (TS), gecentraliseerde vrijmaking (CCI). Het bestaande Europees platform voor transit (NCTS) krijgt een uitbreiding.

Wat verandert er?

Nieuw is dat de wijze van invoeren van data volledig verandert. De aangifte met 54 vakken (het zogenaamde ‘Enig document’) verdwijnt en wordt hervormd naar een dataset per groep. In de tabel hieronder geven we enkele voorbeelden van de elementen in groep 13, samen met de overeenstemmende vakken op het Enig document. Deze datagroep verzamelt alle informatie rond de verschillende partijen.

BeschrijvingVak van het ‘Enig document’Nieuw EU datamodel
Uitvoerder213 01 000 000
Invoerder813 04 000 000
Douanevertegenwoordiger1413 06 000 000
Identificatienummer douanevertegenwoordiger1413 06 017 000

Aangifte douane met een geringe waarde

Het platform voor invoer IDMS (Import Declaration Management System) is al sinds 1 juli 2021 beperkt in gebruik voor douaneaangiften met een geringe waarde. Dat is ook niet toevallig de datum waarop het nieuwe Europese e-commercepakket in werking trad. De grote wijziging was de betaling van invoer-btw voor goederen onder een waarde van 22 euro. Omdat deze nieuwigheid voor beduidend meer invoeraangiftes zou zorgen, besloot Europa om de goederen met een geringe waarde (onder 150 euro) niet met een standaardaangifte aan te geven, maar met een speciale H7-aangifte. Die aangifte is opgesteld op basis van een beperkte dataset, zodat de douane minder gedetailleerde informatie over deze goederen ontvangt.

Andere soorten douaneaangiften

Hieronder een overzicht van de aangiften die u onder meer zal tegenkomen in de nieuwe platformen.

AangifteBeschrijving
A1Summiere aangifte bij het uitgaan (Exit summary declaration)
B1(Weder)uitvoeraangifte
B2Aangifte inzake passieve veredeling
C1Vereenvoudigde uitvoeraangifte
D1Aangifte inzake douanevervoer (transit)
H1Standaardaangifte voor invoer
Binnen de e-commerce zal deze aangifte gebruikt worden als de waarde van de goederen meer dan 1.000 euro bedraagt of als het om accijnsgoederen gaat (waarvoor geen H7-aangifte kan ingediend worden).
H2Aangifte inzake douane-entrepots
H3Aangifte inzake tijdelijke invoer
H4Aangifte inzake actieve veredeling
H6De aangifte voor de invoer van postzendingen met een maximale waarde van 1.000 euro. Deze aangifte is ook bruikbaar voor goederen onder de 150 euro, maar het is interessanter om de H7-aangifte te gebruiken omdat hier meer data-elementen vereist zijn.
I1Vereenvoudigde versie van de H1-aangifte
Deze aangifte is bruikbaar als aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Heeft de zending een geringe waarde, dan is achteraf geen aanvullende aangifte meer nodig.

Deadlines voor implementatie van de Europese platformen

De deadlines tegen wanneer België deze Europese platformen moet implementeren variëren.

Europees platformDeadline
ICS2 voor luchtvervoer30 juni 2023
PN voor luchtvervoer30 juni 2023
AES30 september 2023
NCTS (fase 5)29 november 2023
TS voor luchtvervoer29 november 2023
IDMS6 december 2023
ICS2 voor water-, spoor- en wegenvervoer1 maart 2024
PN voor water-, spoor- en wegenvervoer1 maart 2024
TS voor water-, spoor- en wegenvervoer1 maart 2024
CCI30 juni 2024

Vernieuwd douanelandschap

Hoewel sommige van deze platformen vooral van belang zijn voor douanevertegenwoordigers en transporteurs, verandert het gekende douanelandschap sterk tegen eind 2023. Wat precies de effecten zijn op de boekhouding van ondernemingen die in- en uitvoeren zal de komende maanden duidelijk worden.

U volgt deze evolutie dus het best op om te weten wat het precieze effect is op uw eigen douaneformaliteiten. Uiteraard houden wij u op de hoogte en kan u met vragen altijd bij ons terecht.

Neem contact op met één van onze experten

Emre Albayrak

Emre Albayrak

Senior Associate Tax & Legal Services

Contact
Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact