Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business Legal #Corona #Belastingen

Overbruggingsrecht ontvangen als bedrijfsleider? Vermijd dubbele belasting

vrijdag 25/09/2020
Overbruggingsrecht ontvangen als bedrijfsleider

Veel bedrijfsleiders hebben tijdens de Coronacrisis het overbruggingsrecht ontvangen. Misschien u ook?

Vermijd echter dat deze uitkering twee keer belast wordt. Werd ze op een bankrekening van uw vennootschap gestort, dan zet u dat best zo snel mogelijk recht.

Wat is het overbruggingsrecht?

Het overbruggingsrecht is een steunmaatregel van de overheid om het hoofd te bieden aan de Coronacrisis. Zelfstandigen die hun onderneming verplicht moesten sluiten of hun activiteit minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen onderbroken hebben, hebben recht op die financiële uitkering.

Het overbruggingsrecht is een persoonlijke vergoeding. Bij vennootschappen is de uitkering bedoeld voor de bedrijfsleider en niet voor de vennootschap zelf. Ze wordt belast als vervangingsinkomen in de personenbelasting. Als bedrijfsleider ontvangt u volgend jaar de fiscale fiche 281.18 op uw naam, zelfs als de vergoeding op de vennootschapsrekening werd gestort.

Op welke rekening werd het overbruggingsrecht gestort?

Controleer zeker op welke rekening de uitkering gestort werd. In sommige gevallen is het mogelijk dat het sociaal verzekeringsfonds uw privé rekeningnummer niet had omdat u het simpelweg niet doorgaf of omdat uw vennootschap de sociale bijdragen betaalt. Wat de reden ook is, als de overbruggingsuitkering op het rekeningnummer van uw vennootschap gestort is, zal ze twee keer belast worden: één keer in uw personenbelasting en een tweede keer in de vennootschapsbelasting.

Hoe vermijdt u een dubbele belasting van het overbruggingsrecht?

Om een dubbele belasting te vermijden, boekt u het bedrag best tegen als tegoed of stort u het door naar uw persoonlijke rekening. Vermeld er duidelijk bij dat het om een doorstorting gaat van het overbruggingsrecht. Zo toont u bij een eventuele controle snel aan dat het niet om (bijkomend) loon gaat. Uw vennootschap zal er geen bedrijfsvoorheffing op moeten betalen en er zal evenmin een fiche 281.20 opgemaakt worden.

Hebt u nog vragen over het overbruggingsrecht of nood aan hulp of advies? U kan steeds terecht bij onze specialisten. Neem gerust contact op.

 

Neem contact op met één van onze adviseurs
Bert Lutin
Bert Lutin
Partner Tax & Legal Services
Tanja De Naeyer
Tanja De Naeyer
Senior Manager Tax & Legal Services