Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Btw #Belastingen #Buitenland

OSS-aangifte ook mogelijk voor B2C-diensten in ander land

maandag 21/06/2021

Een OSS-aangifte (One Stop Shop) biedt heel wat voordelen voor webshops die grensoverschrijdend goederen verkopen aan particulieren. Ook voor B2C-diensten kan ze een administratieve vereenvoudiging betekenen.

U vermijdt er buitenlandse btw-registraties en btw-aangifteverplichtingen mee. Toch blijft de verhoopte vereenvoudiging soms uit. Kijk dus goed na of een OSS-aangifte voor u wel de beste optie is.

Vanaf 1 juli 2021 kan u ook diensten aan niet-belastingplichtigen (zgn. B2C-diensten) die plaatsvinden in andere lidstaten rapporteren via een OSS-aangifte (One Stop Shop).

Wanneer B2C-diensten in een andere lidstaat?

Voor de meeste B2C-diensten geldt dat de btw verschuldigd is in het land waar de leverancier gevestigd is.

Voor sommige B2C-diensten gelden afwijkende regels. Dat is onder meer het geval voor volgende diensten.

  • Diensten met betrekking tot onroerend goed in een andere lidstaat. Denk aan glazenwassers en tuinaannemers die net over de grens voor particulieren een huis en tuin onderhouden;
  • Personenvervoer van particulieren in een andere lidstaat zoals taxidiensten;
  • Toegang tot events in andere lidstaten zoals tickets voor een loopevent of een concert in Nederland;
  • Restaurant- en cateringdiensten in andere lidstaten zoals foodtrucks die hun waren verkopen op een event dat plaatsvindt in een andere lidstaat;
  • Telecom-, omroep- en elektronische diensten (TBE-diensten) zoals apps, elektronische publicaties, software … gedownload door particulieren gevestigd in andere lidstaten.

Regels voor B2C-diensten tot 30 juni 2021

Tot 30 juni 2021 bestaat een onderscheid tussen langs elektronische weg verrichtte TBE-diensten en andere B2C-diensten.

TBE-diensten

Voor TBE-diensten aan particulieren gevestigd in andere lidstaten hebt u al de mogelijkheid om een MOSS-aangifte (Mini-One-Stop-Shop) in te dienen. De buitenlandse btw wordt gerapporteerd en afgedragen in België. De Belgische btw-administratie stort deze btw dan door aan de juiste landen. Let wel, Belgische btw wordt aangerekend zolang uw omzet voor deze activiteit de drempel van 10.000 euro exclusief btw niet bereikt.

Andere B2C-diensten

Verricht u andere B2C-diensten waarvoor buitenlandse btw verschuldigd is, dan moet u zich vanaf de eerste handeling laten registreren in het buitenland voor btw-doeleinden. U moet daar periodieke btw-aangiftes indienen om de btw af te dragen.

Regels voor B2C-diensten vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 valt dat onderscheid tussen TBE-diensten en andere B2C-diensten weg. U kan voor beide de buitenlandse btw aangeven via een OSS-aangifte. U hoeft dus niet langer in een andere lidstaat een btw-nummer aan te vragen en periodieke btw- aangiftes in te dienen.

Eens u kiest voor een OSS-aangifte, geldt deze keuze voor alle B2C-diensten waarover buitenlandse btw verschuldigd is. En ook voor de intracommunautaire afstandsverkopen.

De OSS-regeling is toepasbaar op alle B2C-diensten. Voorwaarde is dat de leverancier niet gevestigd is in de lidstaat waar de btw verschuldigd is. Het feit dat de afnemer gevestigd is in dezelfde lidstaat als de leverancier verhindert de toepassing van de OSS-regeling niet. Een Belgische organisator kan bijvoorbeeld de OSS-regeling toepassen voor de verkoop van tickets voor een concert in Nederland aan Belgische particulieren.

Voor TBE-diensten aan particulieren gevestigd in andere lidstaten, geldt na 1 juli 2021 nog altijd de regel dat Belgische btw van toepassing is zolang de drempel van 10.000 euro exclusief btw niet bereikt is.

Voor de berekening van deze drempel houdt men voortaan niet alleen rekening met TBE-diensten voor particulieren gevestigd in andere lidstaten. Maar ook met de intracommunautaire afstandsverkopen van goederen.

Uiteraard kan u ervoor kiezen buitenlandse btw aan te rekenen als u die drempel nog niet bereikte. Let wel: wanneer u voor de OSS-regeling kiest, is het niet langer mogelijk om Belgische btw aan te rekenen op TBE-diensten voor particulieren in andere lidstaten. Dat blijft zo zelfs als u de drempel van 10.000 euro nog niet bereikte.

Kijk na of een OSS-aangifte de beste keuze is

De mogelijkheid om een OSS-aangifte in te dienen voor B2C diensten kan een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging voor u betekenen doordat u buitenlandse btw-registraties en btw-aangifteverplichtingen kan vermijden. Kiezen voor de OSS- aangiftes zal echter niet in alle gevallen de verhoopte vereenvoudiging met zich meebrengen. Op voorhand bekijken wat in uw geval de beste optie is, is dus de boodschap.

  1. U heeft al een btw-registratie in een andere lidstaat voor de B2C-diensten die u daar verricht. U heeft geen toekomstplannen om deze diensten ook in andere lidstaten aan te bieden aan particulieren.

    In dat geval kan u uw buitenlands btw-nummer behouden en buitenlandse aangiftes blijven indienen. Kiest u voor een OSS-aangifte, dan moet u uw buitenlands btw-nummer stopzetten. Maar daarna moet u toch nog een afzonderlijke OSS-aangifte indienen. Bovendien kan u in een OSS-aangifte geen btw aftrekken, wat wel kan in een normale btw-aangifte. Geeft u de voorkeur aan een OSS-aangifte, dan moet u mogelijk bijkomend nog een btw-teruggaveverzoek indienen.
     

  2. U verricht naast B2C-diensten in een bepaalde lidstaat ook diensten aan B2B-klanten. Daar hebt u een btw-nummer voor nodig in die lidstaat.

    U verricht bijvoorbeeld werken in onroerende staat of aannemingswerken in Luxemburg zowel aan particulieren als aan ondernemingen. In dit geval zou een keuze voor een OSS-aangifte leiden tot bijkomende administratieve lasten. U moet in dat geval zowel een Belgische btw-aangifte, als een Luxemburgse btw-aangifte (voor de werken aan B2B-klanten in Luxemburg) als een OSS-aangifte (voor de werken aan B2C-klanten in Luxemburg) indienen!

Wenst u dat het btw-team samen met u bekijkt welke oplossing het best past in uw scenario? Neem zeker contact op.

Neem contact op met één van onze experten

Wouter Brackx

Wouter Brackx

Partner Tax & Legal Services

Contact
Karolien Vanmeerhaeghe

Karolien Vanmeerhaeghe

Director Tax & Legal Services

Contact