Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business Legal #Corona #Zelfstandigen

Nieuw overbruggingsrecht vanaf januari 2021

maandag 28/12/2020
Overbruggignsrecht aanvragen

De overheid blijft steunmaatregelen voorzien om ondernemers door deze Coronacrisis te loodsen. Het heropstart-overbruggingsrecht liep weliswaar af op 31 december, maar het crisis-overbruggingsrecht wegens gedwongen sluiting wordt wel verlengd tot eind januari.

Daarnaast komt er een wet aan waarin een nieuw crisis-overbruggingsrecht wordt ingevoerd tot en met 31 maart 2021, eventueel nog verlengbaar. 

Het nieuwe crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen vanaf januari 2021 omvat vier types:

 • Gedwongen onderbreking
 • Voortzetting van de activiteit met een omzetverlies van minstens 40%
 • Quarantaine zonder ziek te zijn
 • Kinderen opvangen door sluiting school of kinderopvang 

Gedwongen onderbreking

Het dubbele crisis-overbruggingsrecht voor ondernemersdie gedwongen zijn hun zaak te sluiten, wordt verlengd tot en met 31 januari 2021

U kan voor dit overbruggingsrecht een aanvraag indienen vanaf 10 januari 2021 en de uitbetaling gebeurt ten vroegste in de eerste week van februari.

Aanzienlijk inkomensverlies van minstens 40%

Werd u niet verplicht uw zaak te sluiten, maar leed u wel een aanzienlijk inkomensverlies, dan kan u het crisis-overbruggingsrecht aanvragen.

U moet aan drie voorwaarden voldoen:

 1. U kan bewijzen dat uw omzet met minstens 40% gedaald is in de kalendermaand voorafgaand aan de maand waarvoor u een uitkering vraagt. Die omzetdaling wordt bewezen in vergelijking met dezelfde kalendermaand van het referentiejaar 2019.
 2. U betaalde minstens vier kwartalen van de afgelopen zestien kwartalen effectief sociale bijdragen. Deze zestien kwartalen worden geteld vanaf het kwartaal waarin de maand van de uitkering ligt. Bent u als zelfstandige aan maximaal twaalf kwartalen onderworpen, dan volstaat de betaling van twee kwartalen.
 3. U hebt voor dezelfde maand geen overbruggingsrecht wegens gedwongen onderbreking gekregen.
   

U kan voor dit overbruggingsrecht een aanvraag indienen vanaf 10 januari 2021 en de uitbetaling gebeurt ten vroegste in de eerste week van februari.

Quarantaine zonder ziekte

Bent u gedwongen uw activiteit volledig te onderbreken omdat u minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen in quarantaine moet zonder dat u ziek bent, dan kan u het crisis-overbrugginsrecht aanvragen. De uitkering hangt af van het aantal dagen onderbreking.

Het moet gaan om zeven opeenvolgende dagen, maar ze moeten niet in één kalendermaand vallen.
Bent u ziek en moet u daarom in quarantaine, dan komt u niet aanmerking voor dit overbruggingsrecht. U kan wel een uitkering aanvragen bij uw ziekenfonds.

U kan voor dit overbruggingsrecht een aanvraag indienen vanaf 10 januari 2021 en de uitbetaling gebeurt ten vroegste in de eerste week van februari.

Kinderopvang

Moet u uw activiteit minstens zeven dagen volledig onderbreken om een kind op te vangen dat jonger is dan 18 jaar, dan kan u het crisis-overbruggingsrecht aanvragen. 

Voor kinderen met een handicap geldt geen leeftijdsgrens.

De zeven dagen moeten niet opeenvolgend zijn, maar ze moeten wel in één kalendermaand liggen.

De reden van de opvang moet crisis gebonden zijn:

 • Uw kind of zijn of haar klas moet in quarantaine
 • De school of kinderopvang sluit om de verspreiding van het Coronavirus te beperken
 • Uw kind wordt verplicht afstandsonderwijs te volgen

De uitkering hangt af van het aantal dagen onderbreking.
Deze uitkering kan momenteel nog niet aangevraagd worden. 

Klassiek overbruggingsrecht versoepelt

Ook het klassiek overbruggingsrecht wijzigt. Voor faillissementen, gedwongen onderbrekingen en stopzettingen tussen 1 april 2020 en 31 maart 2021 gelden volgende versoepelingen:

 • Starters moeten slechts twee kwartalen betaald hebben i.p.v. vier.
 • De cumul met een vervangingsinkomen wordt mogelijk tot het bedrag van het overbruggingsrecht.
 • Naast het behoud van de rechten in de ziekteverzekering, blijft ook het pensioenrecht gevrijwaard voor maximaal vier kwartalen.
 • Voor feiten, die plaatsvonden tussen 1 april 2020 en 31 december 2020 wordt de aanvraagtermijn verlengd met twee kwartalen.

Hebt u nog vragen? Misschien vindt u het antwoord wel in onze Corona FAQ tweede golf. Maar ook onze specialisten staan voor u klaar om u meer uitleg te geven. 

Neem contact op met één van onze adviseurs

Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact
Tanja De Naeyer

Tanja De Naeyer

Senior Manager Tax & Legal Services

Contact