Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Btw Advies #Corona #Btw #Aangifte

Kan ik uitstel krijgen voor het indienen van mijn aangifte?

donderdag 30/04/2020
Uitstel aangifte vennootschapsbelasting

Voor ondernemers die financiële moeilijkheden ondervinden, heeft de federale overheid bijkomende maatregelen genomen om extra financiële ademruimte te creëren. Zo wil ze de financiële gevolgen van het Coronavirus zoveel mogelijk verzachten.

1. Uitstel voor het indienen van de aangiften in de VenB, RPB en BNI-ven met limietdatum van 16 maart tot en met 30 april 2020

U krijgt extra tijd tot en met donderdag 30 april 2020 middernacht voor het indienen van de aangifte in de vennootschapsbelasting, de rechtspersonenbelasting en de belasting niet-inwoners vennootschappen. Deze bijkomende termijn geldt alleen voor de aangiften met uiterste indieningdatum van 16 maart tot en met 30 april 2020.

2. Uitstel voor het indienen van de btw-aangiften

Periodieke aangiften

Periodieke aangiften

Voor het indienen van de btw-aangiften van de maand maart 2020 werd uitstel verleend tot 7 mei 2020. 

Als u recht heeft op een teruggave voor een tegoed uit de aangifte van de maand maart 2020, moet u uw aangifte echter uiterlijk op 3 mei 2020 indienen. Deze teruggave kan dan binnen de normale termijn worden uitgevoerd. 

Voor de kwartaalindieners wijzigt er niets: bij indiening op uiterlijk 7 mei 2020 blijft de teruggaaf van het btw-tegoed binnen de normale termijn gegarandeerd. 

Voor het indienen van de btw-aangiften van de maand april 2020 werd uitstel verleend tot 5 juni 2020. 

Als u een vergunning maandelijkse teruggaaf btw heeft (of starter bent), moet u uw aangifte echter uiterlijk op 24 mei 2020 indienen om de maandelijkse teruggaaf binnen de normale termijn op uw rekening te ontvangen. 

Intracommunautaire opgaven

Jaarlijkse klantenlisting

Termijn verlengd tot 30 april 2020.

Als u uw activiteit hebt stopgezet: ten laatste op het einde van de 4de maand na het stopzetten van uw aan de btw onderworpen activiteit.

3. Nieuwe limietdatum voor indienen aangiften

 

Nieuwe limietdatum voor indienen aangiften vennootschapsbelasting, rechtspersonenbelasting en belasting niet-inwoners-vennootschappen voor vennootschappen met balansdatum vanaf 1 oktober 2019 tot en met 30 december 2019 

De regels voor het indienen van de aangiften voor vennootschappen met een balansdatum vanaf 1 oktober 2019 tot en met 30 december 2019 zijn gewijzigd. De limietdatum zal voor deze vennootschappen berekend worden op basis van de balansdatum en dus niet langer op basis van de datum van de algemene vergadering. 

Vanaf de balansdatum hebben zij 7 maanden de tijd om hun aangifte in te dienen. Deze termijn loopt vanaf de eerste dag van de maand volgend op de balansdatum. Als de uiterste datum van indiening een zaterdag, zondag of feestdag is, is de eerstvolgende werkdag de limietdatum. 

Voor wie? 

Dit geldt voor alle vennootschappen, dus ongeacht de indieningswijze (online/papier) en ongeacht de juridische status (gewone status/ ontbonden vennootschappen). 

Wat bij uitstel van de algemene vergadering? 

Ingevolge de coronacrisis kan u onder bepaalde voorwaarden de algemene vergadering met maximaal 10 weken uitstellen. Als u door die bepalingen niet in de mogelijkheid verkeert om uw aangifte in te dienen binnen de hierboven vermelde termijnen moet u uitstel aanvragen bij uw bevoegd Team Beheer. 

Balansdatum voor 1 oktober 2019 

Voor vennootschappen met een balansdatum vóór 1 oktober 2019 blijven de bestaande regels gelden. De indieningsdatum wordt bepaald in functie van de einddatum van het boekjaar en de maand waarin de statutaire algemene vergadering plaatsvindt. 

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Laatste update: 07/05/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
An Lettens
An Lettens
Partner Tax & Legal Services
Bert Derez
Bert Derez
Partner Tax & Legal Services