Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Btw

Dropshipping:
de valse noot in
het e-commercepakket

maandag 21/06/2021

Op 1 juli traden de nieuwe btw-regels voor e-commerce in werking. Door een bijzondere kronkel in deze regelgeving, blijkt nu dat de belangrijkste vereenvoudiging niet van toepassing is op e-commerce door handelaars die gebruik maken van ‘dropshipping’.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een vorm van e-commerce waarbij een handelaar goederen verkoopt die hij zelf niet op voorraad heeft. Nadat een klant in de webshop een product besteld heeft, verzendt de handelaar het product niet zelf. Hij geeft het order door aan een fabrikant, een groothandel of een andere e-commercehandelaar. Die laatste verzendt het product rechtstreeks naar de eindklant.

Stijende populariteit e-commerce

Dropshipping wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Er is weinig startkapitaal voor nodig en de handelaar heeft geen voorraadrisico. Vaak gaat het om handelaars die goederen te koop aanbieden via online marktplaatsen. Het model wordt regelmatig gebruikt om goederen van geringe waarde (tot 22 euro) zonder btw te kunnen verkopen. De goederen worden rechtstreeks van buiten de EU verzonden naar Europese consumenten.

Wie doet het vervoer?

Vanaf 1 juli 2021 kan u intracommunautaire afstandsverkopen aangeven via een OSS-aangifte (One Stop Shop). Zo vermijdt u buitenlandse btw-registraties. Om te kunnen spreken van een ‘intracommunautaire afstandsverkoop’ is vereist: dat de goederen verzonden of vervoerd worden door of voor rekening van de verkoper,of datde verkoper indirect tussenkomt bij het vervoer of de verzending van de goederen. En dat is precies waar het schoentje wringt bij dropshipping.

Een Belg, een Fransman en een Duitser

Stel, een Belgische webshop ontvangt een bestelling van een Franse particulier en vraagt aan zijn Duitse leverancier om de goederen rechtstreeks vanuit Duitsland te verzenden naar Frankrijk.

Het vervoer gebeurt door of voor rekening van de Duitse leverancier. Voor btw-doeleinden is het vervoer gelinkt aan de levering door de Duitse leverancier aan de Belgische webshop. De levering door de Belgische webshop is er een zonder transport. De verkoop van de Belgische webshop kan niet gekwalificeerd worden als een ‘intracommunautaire afstandsverkoop’ en valt daarom buiten de OSS-regeling.

De Belgische webshop moet in Frankrijk een intracommunautaire verwerving aangeven en Franse btw aanrekenen op de daaropvolgende lokale verkoop aan de Franse particulier. Dat vereist een normale Franse btw-registratie en indiening van periodieke Franse btw-aangiftes.

Kortom, een webshop die dropshipping gebruikt, loopt vanaf 1 juli 2021 het risico in elke Europese lidstaat een btw-nummer te moeten aanvragen. En laat dat nu net tegenovergestelde zijn van wat het e-commercepakket beoogde ... We kunnen echt wel spreken van een ‘valse noot’.

Oplossing in de maak

Een algemene oplossing voor dit probleem bestaat momenteel nog niet. Afhankelijk van de concrete situatie kan de noodzaak van buitenlandse btw-registraties eventueel tot een minimum beperkt worden. Dat kan bijvoorbeeld door andere afspraken te maken over het vervoer en een btw-nummer aan te vragen in het land waar het vervoer vertrekt. De Europese Commissie is ondertussen begonnen aan de voorbereiding van wetgeving om de ongewenste effecten van het e-commercepakket weg te werken. Het probleem van dropshipping is er daar alvast één van.

Maakt u gebruik van dropshipping en wenst u de beste aanpak te kennen voor uw specifieke situatie? Aarzel niet om contact op te nemen met ons btw-team.

Neem contact op met één van onze experten

Wouter Brackx

Wouter Brackx

Partner Tax & Legal Services

Contact