Overslaan en naar de inhoud gaan
#Winst #Premie #Vennootschap #Belastingen #Sociale Bijdragen

De winstpremie sinds 1 januari 2018

dinsdag 30/01/2018
Profit premium

De nieuwe winstpremie geeft ondernemingen de mogelijkheid om op een eenvoudige en flexibele wijze een deel van hun winst als bonus toe te kennen aan hun werknemers. De werknemers ontvangen een premie, die neerkomt op ofwel een vastgestelde som ofwel een percentage van hun loon, zonder dat aan de betrokken werknemer een stemrecht in de onderneming wordt toegekend.

Begrip winstpremie en voorwaarden

De winstpremie is een premie die uitgekeerd wordt in speciën indien de vennootschap beslist om een deel of het geheel van de winst van een boekjaar toe te kennen aan haar werknemers (bedrijfsleiders zijn uitgesloten).

De bepalingen inzake de winstpremie zijn door de programmawet van 25 december 2017 ingevoerd in de wet van 22 mei 2001 betreffende de werknemersparticipatie in het kapitaal en in de winst van de vennootschappen. De naam van deze wet werd ingevolge de invoeging van de winstpremie gewijzigd naar de "Wet betreffende de werknemersparticipatie in het kapitaal van de vennootschappen en tot instelling van een winstpremie voor de werknemers".

De mogelijkheid om een winstpremie toe te kennen betreft een eigen initiatief van de werkgever, er wordt geen enkele verplichting opgelegd om deze toe te kennen. De toekenning van een winstpremie heeft bovendien niet het gevolg dat deze premie ook het volgende jaar moet worden uitgekeerd. De werknemer kan geen winstpremie opeisen in de toekomst.

De wetgeving bepaalt uitdrukkelijk dat de winstpremie in geen enkel geval mag worden toegekend ter vervanging van verloning, premies, voordelen in natura of van om het even welk voordeel. Het is daarentegen een extra premie die eenzijdig wordt uitgekeerd door de werkgever en die geniet van een eigen fiscaal en sociaal gunstig regime. De wetgever wil hiermee vermijden dat een deel van de gewone verloning onder de vorm van deze premie wordt uitbetaald.

Identieke en gecategoriseerde winstpremie

Er zijn twee soorten winstpremies voorzien, met name de "identieke" winstpremie en de "gecategoriseerde" winstpremie.

De gecategoriseerde winstpremie is een premie die verschillend is voor elke categorie van werknemers, maar zij kan enkel worden ingevoerd door middel van een ondernemings-cao of (indien er geen vakbondsafvaardiging in de onderneming is) door middel van een toetredingsakte (vergelijkbaar met de procedure tot invoering van een niet-recurrente resultaatsgebonden bonus in het kader van cao 90).

De identieke winstpremie is daarentegen inderdaad een premie waarvan het bedrag of het percentage van het loon gelijk is voor elke werknemer en kan op een eenvoudige wijze worden toegekend door een beslissing van de algemene vergadering.

De beslissing tot de identieke winstpremie wordt genomen door de gewone of buitengewone algemene vergadering met meerderheid van stemmen.

De notulen van deze vergadering bevatten minstens volgende zaken:

  • Het identieke bedrag van de winstpremie of het identieke percentage van het loon dat aan de werknemers wordt toegekend;
  • De berekeningswijze van het loon waarop het percentage wordt vastgelegd indien hiervoor geopteerd wordt;
  • De toekenningsregels die in aanmerking moeten genomen worden indien er wordt voorzien in een anciënniteitsvoorwaarde. Er kan slechts in een anciënniteit van maximaal één jaar worden voorzien;
  • De berekeningswijze pro rata temporis van het bedrag van de winstpremie in geval van vrijwillige schorsing of beëindiging van de arbeidsovereenkomst behoudens wegens dringende reden ten laste van de werknemer.

De werkgever dient zijn werknemers schriftelijk te informeren over de toekenning en de modaliteiten van de identieke winstpremie.

Bedrag van de winstpremie

Het totale bedrag van de winstpremie toegekend aan de werknemers bedraagt maximum 30 % van de totale brutoloonmassa bij afsluiting van het desbetreffende boekjaar.

Behandeling inzake sociale zekerheid

De winstpremie wordt voor de toepassing van de sociale bijdragen niet beschouwd als loon waardoor er geen gewone sociale zekerheidsbijdragen op verschuldigd zijn. De werkgever betaalt dus geen sociale zekerheidsbijdragen op de winstpremie.

De werknemer betaalt op de winstpremie echter een solidariteitsbijdrage van 13,07% (nieuw artikel 38, § 3 septies van de wet 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers).

Fiscale behandeling

In hoofde van de werknemer is deze premie onderworpen aan een belasting van 7% (belasting gelijkgesteld met de inkomstenbelasting). De inhouding er van door de werkgever zal bevrijdend werken. De winstpremie zal (louter) vermeld worden in de berekeningsnota bij het aanslagbiljet in de personenbelasting van de betrokken werknemer. In hoofde van de werkgever is deze winstpremie niet aftrekbaar en dient te worden opgenomen als een verworpen uitgave voor de vennootschapsbelasting.

Inwerkingtreding van de winstpremie

De bepalingen omtrent de winstpremie zijn in werking getreden op 1 januari 2018 met dien verstande dat winstpremies kunnen worden toegekend op basis van de winst van het boekjaar met afsluitdatum ten vroegste op 30 september 2017.

Besluit

De ingevoerde winstpremie stelt de werkgever in staat om op een fiscaal en parafiscaal vriendelijke wijze een bonus toe te kennen aan de werknemers van de onderneming. Hoewel de niet-recurrente resultaatsgebonden bonus zowel voor werkgever als werknemer voordelig blijft, kan de identieke winstpremie in bepaalde gevallen de voorkeur genieten aangezien zij op een administratief zeer eenvoudige wijze kan worden ingevoegd. De niet-recurrente resultaatsgebonden bonus moet immers steeds bij toetredingsakte worden ingevoegd.

Neem contact op met één van onze experten

Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact