Overslaan en naar de inhoud gaan
#Supply Chain #Supply Chain & Operations #Logistiek

De impact van de EU Chips Act op de logistieke sector

maandag 05/06/2023
De impact van de EU Chips Act op de logistieke sector

De recente tekorten aan semiconductor chips verstoren het evenwicht op de wereldwijde markten. Dat doet overheden besluiten nemen om de productie van chips te stimuleren en zo de economie terug in balans te brengen. In dat kader vaardigde de Europese Commissie de EU Chips Act uit. Die wil de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers verminderen en garanderen dat Europa toegang heeft tot betrouwbare en zekere voorraadbronnen. In dit artikel belichten we de effecten van de EU Chips Act  op de Europese logistiek.

Chips zijn essentiële componenten voor een brede waaier aan producten. Denken we maar aan auto’s, smartphones en medische toestellen. Maar de Covid-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne deed de aanvoer stokken van grondstoffen en componenten, waaronder ook chips. Het nijpende tekort aan chips leidde tot enorme economische verliezen.

Veerkrachtiger Supply Chains

Om het tij te keren, heeft de Europese Commissie in 2021 de EU Chips Act in het leven geroepen. Die moet de autonomie en de competitiviteit van de Europese semiconductor industrie verhogen.

De focus van de EU Chips Act op zekerheid in de bevoorrading en veerkrachtiger ketens helpt ook om het risico op verstoringen in de Supply Chain te verkleinen. Die verstoringen zijn voor heel wat bedrijven een grote bezorgdheid geworden. Door in te zetten op een grotere transparantie en samenwerking tussen stakeholders, kan de EU Chips Act zorgen voor een betere voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van Supply Chains en de daaraan gekoppelde logistieke dienstverleners.

In het verleden was de EU immers sterk afhankelijk van geïmporteerde chips, vooral vanuit Taiwan. Dat jaagde de transportprijzen de hoogte in en zorgde voor een tekort aan transportcontainers. Toen de prijzen van containers terug daalden, leidde dit echter niet tot meer logistieke stabiliteit (lees hier meer over in ons artikel ‘Impact dalende containerprijzen op maritieme logistiek).

Betere concurrentiepositie

Door de investeringen in de semiconductor industrie op te drijven, wil de EU Chips Act de concurrentiekracht van Europese logistieke dienstverleners versterken. Dat kan logistieke dienstverleners helpen om klanten meer geavanceerde en efficiëntere diensten aan te bieden, wat toelaat om zichzelf te differentiëren in de zeer competitieve markt.

Vermijden van tekorten

Om Europese Supply Chains veerkrachtiger te maken en het risico op verstoringen in de keten te verlagen, zet de EU Chips Act in op verschillende fronten. Denken we maar aan de diversificatie van leveranciers, meer kritische componenten op voorraad houden en de visibiliteit doorheen de Supply Chain verbeteren.

Tegen eind 2030 wil de EU zo zijn aandeel binnen de wereldwijde chipmarkt verdubbeld hebben. Dat zou neerkomen op een marktaandeel van 20%. Om dat doel te bereiken, is de EU van plan om zijn investeringen in de semiconductor industrie tot ongeveer 5 miljard euro op te trekken. Daarnaast zal Europa ook private investeringen aanmoedigen om de European Chips Act te helpen ondersteunen en promoten. 

tet

Hogere innovatiegraad

Verder zou de EU Chips Act de technologische onafhankelijkheid van de EU versterken. Zo kan innovatie in de halfgeleiderindustrie leiden tot de ontwikkeling van nieuwe en betere chips, die beter beantwoorden aan de noden van de logistieke sector. Logistieke dienstverleners kunnen bijvoorbeeld hun voordeel halen uit chips die de real-time tracking van goederen mogelijk maken, de energie-efficiëntie verbeteren en/of de veiligheid naar een hoger niveau tillen.

Impact op de kosten

Maar de EU Chips Act brengt ook enkele uitdagingen voor Europese bedrijven en Supply Chains met zich mee. Zo kan de grotere focus op Europese productie en Supply Chains leiden tot protectionisme en handelsspanningen, in het bijzonder met gevestigde halfgeleiderindustrieën, zoals de VS en China.

Dat laatste zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de logistieke industrie in Europa. Als de prijzen van chips zouden stijgen als gevolg van de grotere investeringen en innovatie, dan is het best mogelijk dat logistieke dienstverleners te kampen zullen krijgen met hogere kosten voor de componenten die ze nodig hebben om hun business draaiende te houden.

Daarnaast valt niet uit te sluiten dat Europese bedrijven te maken krijgen met meer concurrentie van nieuwe spelers die de markt betreden, aangezien de Act de ontwikkeling van nieuwe productiefaciliteiten aanmoedigt. Dat zal logistieke dienstverleners onder druk zetten om producten meer efficiënt en tegen lagere kosten aan te leveren.

Zee van opportuniteiten

Samengevat brengt de European Chips Act dus zowel opportuniteiten als uitdagingen voor Europese bedrijven en Supply Chains met zich mee. Door investeringen, onderzoek en samenwerking binnen de semiconductor industriete promoten, krijgt Europa een duwtje in de rug om een toonaangevende speler in deze kritische sector te worden. Tegelijk loeren belangrijke uitdagingen en risico’s om de hoek, die goed gemanaged moeten worden om een succesvolle transitie te garanderen

Blijf op de hoogte van de verdere ontwikkelingen

Wilt u meer informatie rond dit topic of een meer diepgaande analyse van een van bovenstaande onderwerpen? Dan kunt u steeds terecht bij onze specialisten.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts. We staan klaar om met u van gedachten te wisselen over dit onderwerp.

Neem contact op met één van onze experten

Edyta Bracichowicz

Edyta Bracichowicz

Senior Consultant Business Consulting

Contact
melissa

Melissa van Laer

Consultant Business Consulting

Contact