Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain #Supply Chain & Operations

Supply Chains voortaan schokbestendiger met de integrale Moore-methode

maandag 27/03/2023
Subsidie - Methodiek

Zoals we allemaal hebben gezien (of ervaren – denk aan de lockdowns, de stijgende energieprijzen, enz.), komen verstoringen van de Supply Chain steeds vaker voor. Vandaag hebben we het genoegen om met twee Supply Chain experten, Bob Swaegers en Wouter Biesmans, te praten over hun inzichten in Supply Chain disrupties en wat bedrijven in deze uitdagende tijden kunnen doen.

Wel, Bob en Wouter, wat moeten we precies verstaan onder disrupties en Supply Chain Resilience?

Wouter: "Een Supply Chain Disruptie is elke gebeurtenis die de productie of distributie van goederen of diensten verstoort. Die gebeurtenis kan mondiaal zijn, zoals een pandemie of geopolitieke ontwikkelingen, of meer lokaal, zoals een natuurramp. Ze kan zelfs beperkt blijven tot één bedrijf, zoals bijvoorbeeld een cyberaanval.”

Bob (knikt): "Supply Chain Resilience is daarentegen het vermogen om te anticiperen op verstoringen en plannen te maken om ze te vermijden, of hun gevolgen te beperken en/of zich ervan te herstellen.

Het is duidelijk dat disrupties en Supply Chain Resilience actuele thema's zijn. Vast en zeker nemen bedrijven dan ook al maatregelen om deze uitdagingen aan te gaan. Wat kunnen ze zoal doen?

Bob: “Enkele maanden geleden hebben we een cross-industry enquête gehouden onder meer dan 100 Supply Chain Executives. De meerderheid stapt af van de Just-In-Time (JIT) filosofie en bouwt extra buffervoorraden op. Ze herzien ook hun portfolio van afgewerkte producten en hun leveranciersbestand. Die maatregelen bevestigen duidelijk dat de aandacht verschuift naar risicobeheer.”

Wouter: "Bovendien wordt een Supply Chain gevoeliger voor verstoringen naarmate hij langer is. Andere opties zijn dus het terugbrengen van de productie naar het eigen land en/of het investeren in IT en datagestuurde manieren om de monitoring te verbeteren."

Bob (lacht): “Voor het geval je het gemist hebt, we hebben ook een artikel geschreven over hoe data Supply Chain planning naar een nieuw niveau kan brengen.”

Dit is allemaal erg interessant! Biedt Moore diensten aan om bedrijven te helpen hun Supply Chain Resilience te verbeteren?

Bob: "Jawel, we hebben een integrale aanpak in vier stappen ontwikkeld.”

Integral SC Resilience Approach

“De eerste stap is het beoordelen van de huidige veerkracht, door het uitvoeren van een Supply Chain Resilience Assessment in samenwerking met onze partner ASCM (Association for Supply Chain Management). Die beoordeling duurt ongeveer twee weken. Het resultaat is een rapport waarin de sterke punten en de aandachtspunten duidelijk worden aangegeven.

De volgende stap is het identificeren van verbetermogelijkheden en deze te vertalen in een volledig stappenplan voor verbetering.”

Wouter: "De derde stap is waar de fun begint.” (lacht) "Dan gebruiken we een van de vele tools uit onze toolkit om de veerkracht van de organisatie effectief te verbeteren. Een concreet voorbeeld is onze Supply Chain Network Value at Risk Map, die de end-to-end transparantie vergroot. Of onze Failure Mode and Effect Analysis – overgenomen uit de lean-filosofie – die kan helpen bij de ontwikkeling van het vermogen van een organisatie om haar risico's strategisch te beperken.

Onze vierde en laatste stap is het opzetten van Resilience Governance, zodat Resiliency wordt ingebed in de algemene Supply Chain strategie.”

Bob: "Het is belangrijk op te merken dat niet elke stap moet worden gezet. De eerste stap kan bijvoorbeeld een op zichzelf staande oefening zijn om te beoordelen of een bedrijf opgewassen is tegen wat het universum de volgende keer in petto heeft.”

Wouter (klopt af – lacht): "Maar hopelijk is de volgende disruptie niet voor morgen!”

Bedankt voor dit interessante gesprek! Ik wens jullie beide, en alle bedrijven, veel succes!

Tijdens het webinar Supply Chain Disruptions & Resilience demonstreerden Bob en Wouter de Supply Chain Resilience methodiek die Moore samen met ASCM (Association for Supply Chain Management) heeft ontwikkeld. Herbekijk het webinar hier.

Neem contact op met één van onze experten

Bob Swaegers

Bob Swaegers

supply chain; sector life science

Contact
Wouter Biesmans

Wouter Biesmans

Senior Consultant Business Consulting

Contact