Overslaan en naar de inhoud gaan
#Supply Chain #Supply Chain & Operations #Business Analytics

De kracht van Predictive Analytics in de Supply Chain

maandag 05/06/2023
Digital

Nu bedrijven de veranderingen in klantgedrag, diverse verstoringen van de Supply Chain en de algemene economische onzekerheid doorstaan, is het belangrijk om de cruciale rol te erkennen die analysetechnologie speelt bij het verminderen van de impact van deze uitdagingen.

Predictive Analytics maakt gebruik van statistische algoritmen, machine learning en data mining technieken om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en voorspellingen te doen over toekomstige gebeurtenissen. Dit biedt waardevolle inzichten waarmee bedrijven potentiële verstoringen sneller kunnen identificeren en efficiënter kunnen herstellen.

De kracht van Analytics onthuld in de Supply Chain

De prestaties van belangrijke taken in de Supply Chain, zoals demand forecasting, voorraadoptimalisatie en coördinatie van Supply Chain-netwerken, zijn afhankelijk van de nauwkeurigheid en beschikbaarheid van gegevens. Nieuwe datatechnologieën en IT-oplossingen kunnen de inzichten verschaffen die nodig zijn om een Supply Chain doeltreffender te beheren. Dit soort optimalisatie van fysieke processen aan de hand van gegevens kan op verschillende niveaus plaatsvinden, variërend van een enkel magazijn tot de gehele Supply Chain.

De populariteit van Predictive Analytics in Supply Chain management neemt toe, waarbij verwacht wordt dat de Predictive Analytics markt zal groeien tot 28 miljard dollar in 2026, wat neerkomt op bijna een drievoudige toename in omvang. De groei van deze markt wordt gedreven door de toenemende vraag naar data-driven decision-making en de noodzaak voor bedrijven om concurrerend te blijven in een voortdurend evoluerende markt.

Door gebruik te maken van Predictive Analytics kunnen Supply Chain leiders effectief de Supply Chain uitdagingen aanpakken, kostenbesparingen realiseren en tegelijkertijd de service levels verbeteren.

Voordelen van Predictive Analytics in Supply Chain management

Enkele van de belangrijkste voordelen van Predictive Analytics in Supply Chain management zijn:

Het beperken van verstoringen in de Supply Chain

Predictive Analytics biedt realtime inzichten in de Supply Chain, waardoor organisaties risico's kunnen identificeren en beperken.

Betere demand forecasting

Met Predictive Analytics kunnen organisaties de vraag nauwkeuriger voorspellen door nieuwe gegevensbronnen aan te boren.

Verhoogde operationele efficiëntie

Inefficiënties in de Supply Chain identificeren en corrigerende maatregelen nemen om processen te optimaliseren en lead times en kosten te verminderen.

Verbeterde klantentevredenheid

Verbeterde klantentevredenheid zorgt voor een betere klantenservice door betere levertijden, minder voorraden en de beschikbaarheid van de juiste producten op het juiste moment.

Kostenbesparingen

Door verspilling uit operations en logistiek weg te werken, kan effectief geld bespaard worden. Data vormt de nieuwe grondstof die uw Supply Chain in staat stelt om bedrijfsdoelstellingen te bereiken met kortere cycli en minder werkkapitaal.

Supply Chain-leiders onderzoeken verschillende toepassingen van Predictive Analytics om een concurrentievoordeel te behalen. Een voorbeeld hiervan is element61, dat een forecasting-systeem heeft ontwikkeld voor een retailbedrijf. Dit systeem maakt gebruik van historische verkoopgegevens en stelt hen in staat om de verkoop tot wel 100 dagen vooruit te voorspellen, rekening houdend met factoren zoals het weer, promoties, seizoenen en speciale evenementen.

Geen proefprojecten meer, maar procesverbeteringen met behulp van Analytics

Amazon maakt gebruik van Predictive Analytics om de logistiek te optimaliseren. Dit wordt gedaan door het voorspellen van koopgewoonten, het verzenden van producten vanuit nabijgelegen hubs en het optimaliseren van leveringsroutes. Deze verbeteringen dragen bij aan een betere duurzaamheid van de last-mile.

Predictive Maintenance is een andere toepassing van Predictive Analytics waarbij we ons onderhoudsproces proactief willen sturen door sensor data te analyseren. Element61 heeft een predictive maintenance oplossing geïmplementeerd bij verschillende industriële klanten om hun operaties te optimaliseren en efficiënter te worden in hun onderhoudsprocessen. Enkele van de klanten waar ze voor gewerkt hebben zijn Atlas Copco, Katoen Natie & Sabcobel.

Overweeg de implementatie van Predictive Analytics om uw Supply Chain te optimaliseren en een concurrentievoordeel te behalen.

Ontdek de mogelijkheden van Predictive Analytics in uw Supply Chain

Ons team van experts staat klaar om u te helpen de kracht van data te benutten voor het voorspellen van de vraag, optimaliseren van voorraadniveaus en beperken van Supply Chain risico's. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe voorspellende analyses uw Supply Chain kunnen transformeren tot een efficiëntere en veerkrachtigere operatie, zodat u in de snel veranderende omgeving van vandaag voorop blijft lopen.

Neem contact op met één van onze experten

Veerle Theunis

Veerle Theunis

Senior Consultant Business Consulting

Contact