Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Corona

Corona steunmaatregelen voor event sector: een samenvatting

vrijdag 25/09/2020
Coronamaatregelen event sector

De evenementensector is een van de zwaarst getroffen sectoren door Covid-19. 

De overheid voorziet daarom verschillende algemene en specifieke steunmaatregelen (zoals bv. het overbrugginsrecht) en/of versoepelingen van bestaande maatregelen (zoals bv. waarborg Coronacrisis, betalingsuitstel en garantieregeling ondernemingskredieten).

De verschillende specifieke maatregelen op een rijtje:

  • Coronalening: een achtergestelde lening op 3 jaar van € 25.000 tot en met € 2,8 miljoen (PMV)
  • Handelshuurlening: bij verplichte sluiting geeft VLAIO een lening voor de betaling van max. 2 maanden huur.
  • Herstel cultuurkrediet: een renteloze lening van € 5.000 tot € 100.000 met een looptijd van maximum 6 jaar (hefboom). Deze kredietvorm is bestemd voor kunstenaars en organisaties actief in de sectoren opgenomen in het kunstendecreet.
  • Terug betaalbaar voorschot organisatie van events: organisatoren kunnen een terug betaalbaar voorschot (min. € 25.000 en max. € 800.000 en is beperkt tot maximaal 60% van de totale kost van het event) aanvragen voor de organisatie van nieuwe evenementen.
  • Tijdelijke toelaatbaarheid tot het recht op uitkeringen volledige werkloosheid: indien voldoende artistieke activiteiten of technische activiteiten in de artistieke sector werden verricht, dan kan u, onder bepaalde voorwaarden, uitkeringen volledige werkloosheid ontvangen.
  • Transitiesteun voor MICE-ondernemingen (West-Vlaanderen): een subsidie van max. € 3000 bij Provincie West-Vlaanderen om maatregelen op korte termijn te nemen die inspelen op de veiligheid, hygiëne en social distancing van werknemers / bezoekers / klanten.
  • LIVE2020: een aantal spelers uit de Belgische livemuzieksector, ondersteunen collega’s die zwaar getroffen zijn door de crisis. In eerste instantie richt men zich op wie geen enkele steun kan genieten, alsook de personen die wél op steun kunnen rekenen, maar zelfs daarmee de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen.

Meer informatie is te vinden op de website van VLAIO.

Neem contact op met één van onze adviseurs
Bart Wyns
Bart Wyns
Senior Manager Business Consulting