Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain & Operations #Corona #Opleiding #Logistiek

ASCM geeft opleidings-
programma's grondige update

maandag 10/05/2021
ASCM opleiding

Het onderzoeksinstituut ASCM (Association for Supply Chain Management) staat bekend als wereldwijde specialist op het vlak van Supply Chain transformatie. De organisatie kondigt een update aan van zijn succesvolle APICS- en SCOR-opleidingsprogramma’s. Daarmee volgen ze de evoluties op vlak van Supply Chain management op de voet.

Grondige upgrade van twee sleutelopleidingen

Allereerst kreeg de bekende CPIM-opleiding (Certified in Production & Inventory Management) van APICS een zogenaamde ‘major update’. Die kwam er na een uitgebreide bevraging, die APICS om de vier jaar bij zijn 45.000 leden uitvoert. Op basis daarvan werden de ‘Body of Knowledge’ en de structuur van de cursussen gealigneerd met de meest recente evoluties in het vakgebied. Bij de update van de bekende CPIM-cursus gaat het vooral om een meer intuïtieve herindeling van de materie. Sterke onderdelen, zoals het bekende MPC-planningsframework (Manufacturing & Planning Controls), bleven behouden als basismodel voor Supply Chain planning.

 Ook het gekende SCOR-model (Supply Chain & Operations Reference Model) kreeg een upgrade. SCOR geldt als een standaard procesmodel voor de verschillende Supply Chain domeinen. Van oudsher staan daarbij de vijf managementprocessen ‘Plan – Source – Make -Deliver - Return’ centraal. Het model is intussen al aan zijn twaalfde versie toe. In de nieuwste versie gaat nog meer aandacht naar belangrijke evoluties zoals de vergroening van de Supply Chain (sustainability), de verdere uitwerking van best practices rond data en digitalisering en eveneens de wijzigende rol en skill set van Supply Chain professionals.

Nieuwe opleiding in procurement

Daarnaast kondigt ASCM een volledig nieuwe opleidingsmodule aan. De release wordt verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar. Omdat daar een grote vraag voor was in de markt, komt er een opleiding met certificatie rond aankoopbeleid. Die opleiding krijgt de titel ‘SCPC - SC Procurement Certification’ en zal dieper ingaan op de belangrijkste domeinen en goede praktijken op het vlak van aankoop.

In deze opleiding leert u onder andere:
  • een strategische sourcingstrategie te ontwikkelen;
  • een effectief procurementbeleid op te zetten;
  • leveranciers goed te beoordelen en de beste selectie te maken;
  • contracten effectiever te onderhandelen;
  • de orderstroom te volgen, vanaf de identificatie van de vereisten tot het afsluiten van het aankooporder;
  • leveranciers en de interne procurementorganisatie evalueren, met behulp van data en metrieken;
  • een duurzame en ethische sourcing opzetten.

Over de auteur

Jan-Frederik Van Overschée is verantwoordelijk voor deze Supply Chain opleidingen bij CIMCIL (dat deel uitmaakt van Moore Business Consulting). Elk jaar organiseert het team van Jan-Frederik de opleidingen van enkele honderden cursisten.