Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Fiscaliteit #Vennootschap

Benut u voldoende fiscaalvriendelijke voordelen van alle aard?

vrijdag 22/09/2023
Man in hemd die belt op een balkon

Een smartphone, een laptop, een wagen. Ze zijn onmisbaar voor u als ondernemer. Voordelen van alle aard zijn een fiscaalvriendelijke aanvulling op uw maandelijkse bezoldiging omdat u belast wordt op een gunstige forfaitaire basis. De belasting die u betaalt voor het privégebruik van deze voordelen is vaak lager dan wanneer u deze kosten privé zou maken.

Download het e-book

U doet er goed aan uw maandelijkse bezoldiging aan te vullen met enkele fiscaalvriendelijke voordelen van alle aard. Dat zijn voordelen waar u als privépersoon gratis gebruik van maakt, maar die uw vennootschap bekostigt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een personenwagen, een smartphone (al dan niet met een abonnement), een laptop, tot zelfs het ter beschikking stellen van een privéwoning, inclusief elektriciteit en verwarming. Ook lenen vanuit de vennootschap voor privédoeleinden, al dan niet met rente, geeft aanleiding tot de belasting van een voordeel van alle aard.

Fiscaal worden deze voordelen gezien als een bezoldiging. U moet er personenbelasting en meestal sociale bedragen op betalen. De waarde van deze voordelen moet in principe overeenkomen met de werkelijke waarde. Maar om het eenvoudig te houden, heeft de fiscus voor de meest courante voordelen van alle aard een forfait bepaald. Vaak ligt dat lager dan de werkelijke waarde. Is geen forfait voorzien, dan moet u de werkelijke waarde van het privégebruik berekenen.

Kosten-batenanalyse van een smartphone

Een nieuwe smartphone kost u eenmalig 1.000 euro en het bijhorend abonnement kost u privé jaarlijks zo’n 600 euro. Als uw vennootschap deze smartphone aankoopt en u een abonnement geeft, dan wordt u belast op een voordeel van alle aard van 144 euro op jaarbasis. Dat komt neer op ongeveer 80 euro jaarlijkse belasting. Netto houdt u meer over.

VAPZ goed inzetten

Als u de premies voor uw VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) en de sociale bijdragen niet privé betaalt, maar door uw vennootschap laat dragen, zijn dat voor u als bedrijfsleider voordelen van alle aard die toegevoegd worden aan uw belastbaar inkomen. Voor de vennootschap zijn dat aftrekbare beroepskosten. Dat kan zeker interessant zijn, maar om correct in te schatten wat precies de gevolgen zijn voor uw persoonlijke situatie, wint u best advies in van een fiscaal expert.

Voordelen van een bedrijfsfiets

Als bedrijfsleider kan u gebruikmaken van een door de vennootschap gefinancierde bedrijfsfiets of speed pedelec. Toont u aan dat u deze fiets regelmatig gebruikt voor (een deel van) uw woon-werkverplaatsingen, dan is dat voordeel van alle aard vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Dit geldt trouwens ook voor de onderhoudskosten en stallingskosten. U kan dit voordeel cumuleren met een belastingvrije fietsvergoeding van 0,27 euro per km (inkomstenjaar 2023). U mag uw bedrijfsfiets trouwens privé gebruiken voor een tochtje in het weekend zonder het risico te lopen dat het voordeel van alle aard belastbaar wordt. In uw vennootschap zijn de kosten voor de fiets, fietsenstalling, onderhoud en herstellingen 100% aftrekbaar sinds aanslagjaar 2021 (in het verleden was dit 120%).

Extra aandacht voor het ter beschikking stellen van een woning

De kosten van uw privéwoning kunnen door uw vennootschap gedragen worden, ook als u als bedrijfsleider (gedeeltelijk) over de woning beschikt voor de huisvestiging van uw gezin. Dat voordeel wordt forfaitair begroot. Hetzelfde geldt voor de elektriciteit en verwarming die door de vennootschap betaald worden. 

Wees echter waakzaam! De belastingadministratie en de rechtbanken beoordelen de aftrekbaarheid van deze kosten in hoofde van de vennootschap zeer streng. Als belastingplichtige moet u kunnen aantonen waarom u voor zo’n verloning kiest. Als u de kans op verwerping van deze kosten wil beperken, moet u goed onderbouwde
argumenten kunnen voorleggen en alles vooraf grondig kaderen.

Wilt u graag meer weten over fiscale optimalisatiedownload het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact
An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dimitri Lemeire

Dimitri Lemaire

Director Tax & Legal Services

Contact
Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact