Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Corona #Tijdelijke Werkloosheid #Werkloosheidsuitkering

Is een aanvulling bij de RVA-uitkering voor tijdelijke werkloosheid mogelijk ?

dinsdag 28/04/2020
Aanvulling bij RVA-uitkering

De RSZ bevestigt het algemene principe dat het mogelijk is een aanvulling toe te kennen zonder dat daarop sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn (noch de gewone sociale bijdragen, noch de bijdragen in het kader van de zgn. Decava-regeling). 

De RSZ stelt als enige voorwaarde aangaande de hoogte van de aanvulling, dat de som van de RVA uitkering die de werknemer zal ontvangen en de aanvulling, niet tot gevolg mag hebben dat de werknemer netto meer zou ontvangen dan wanneer hij gewerkt had.  

Met het ‘netto’ wordt hier het belastbaar loon bedoeld (bruto loon – RSZ). Het belastbaar loon van de maand voorafgaand aan de eerste maand tijdelijke werkloosheid, is de referentie.  Indien de werknemer evenwel een variabel loon heeft, wordt rekening gehouden met het gemiddelde loon van de voorbije maanden. Er mag enkel rekening gehouden worden met het loon waarop sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn. Voordelen zoals maaltijdcheques edm kunnen dus niet worden gecompenseerd.   

Indien u als werkgever een aanvulling wil betalen op de werkloosheidsuitkeringen die uw werknemers ontvangen, is het van belang dat de werknemers van dezelfde categorie gelijk behandeld worden. 

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Laatste update: 30/04/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
Saskia Lombaerts
Saskia Lombaerts
Director Tax & Legal