Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain #Operations, warehousing & logistics #Life sciences

Geavanceerde therapieën vlot tot bij de patiënt, waar dan ook

vrijdag 14/07/2023

Geavanceerde therapieën, waaronder cel- en gentherapieën, hebben een revolutionaire transformatie teweeggebracht in het behandelingslandschap voor patiënten. Ze hebben het potentieel om ziekten te genezen die voorheen als onbehandelbaar werden beschouwd en bieden hoop aan miljoenen patiënten wereldwijd. Deze baanbrekende ontwikkelingen hebben geleid tot aanzienlijke groei en investeringen in de farmaceutische industrie, met talloze nieuwe therapieën in ontwikkeling en een wereldwijde markt die naar verwachting tegen 2027 een waarde van 40 miljard dollar zal bereiken.

De supply chain die vereist is om deze therapieën bij patiënten wereldwijd te bezorgen, is zeker niet te onderschatten. In het onderstaande interview geeft Kaat Van den plas meer uitleg over de complexiteit van deze supply chain.

Nieuwe normen stellen voor logistiek en behandeling

“In tegenstelling tot traditionele geneesmiddelen vereisen geavanceerde therapieën een nauwgezette behandeling en vervoer, dit vanwege hun specifieke temperatuur- en tijdsgevoelige vereisten. Bovendien worden deze therapieën in beperkte hoeveelheden geproduceerd”, verduidelijkt Kaat Van den plas. Het is dus een hele uitdaging om aangepaste en gepersonaliseerde productieprocessen op grote schaal toe te passen voor deze geavanceerde therapieën.

“Voor het logistiek proces om deze therapieën tot bij de patiënt te krijgen, is een diepgaande expertise nodig. Er staan hierbij letterlijk levens op het spel. Bij Moore Belgium hebben we die expertise in huis om farmaceutische bedrijven te helpen met het ontwerpen, implementeren en ondersteunen van deze complexe supply chain”, licht Kaat Van den plas toe. “Wij zetten alles op alles om deze therapieën volgens de logistieke voorschriften tot bij de patiënten te krijgen, waar ook ter wereld.”

Next-level cold chain oplossingen zijn vereist

De logistieke capaciteiten en processen spelen een cruciale rol in de supply chain van geavanceerde therapieën. Het beheren van wereldwijde zendingen met kritieke temperatuurvereisten vereist zeer gespecialiseerde transportoplossingen en toegewijde teams.

Neem bijvoorbeeld CAR-T-therapieën, die moeten worden vervoerd in vloeibare stikstof bij een temperatuur van -196°C. Hiervoor moeten innovatieve cryogene logistieke oplossingen worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Daarnaast zijn deze therapieën vaak onderhevig aan strikte leveringstermijnen, waardoor de logistieke planning nog complexer wordt.

Snellere logistiek en tegelijkertijd voldoen aan internationale handelsvoorschriften

Het wereldwijde supply chain-netwerk vormt een bijkomende uitdaging om deze geavanceerde therapieën aan patiënten te leveren. Ook moeten bedrijven de handelsvoorschriften beheersen om soepele import- en exportprocessen te waarborgen. Dit vereist een grondig begrip van de regelgeving en het vermogen om complexe douaneprocedures te navigeren. “En dat is juist één van de sterktes van Moore Belgium”, benadrukt Kaat. “Zo hebben we onlangs de lancering van de eerste klinische CAR-T-therapie in Saoedi-Arabië mogelijk gemaakt. Een logistieke uitdaging die we met succes hebben volbracht, en daar zijn we trots op.”

Hebt u vragen over de complexe wereld van logistiek voor geavanceerde therapieën? Neem gerust contact op met expert Kaat Van den plas.

Neem contact op met één van onze experten

Kaat Van den plas

Kaat Van den plas

supply chain; sector life science

Contact