Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR-Legal #Sociale Verkiezingen

Wie mag stemmen met de Sociale Verkiezingen?

donderdag 09/02/2023
Kiezerslijsten Sociale Verkiezingen

Alle werknemers die met de onderneming verbonden zijn door een arbeids- of leerovereenkomst zijn kiesgerechtigd. Dat geldt ook voor alle personen die met werknemers gelijkgesteld worden. Voorwaarde is wel dat de werknemers minstens 3 maanden tewerkgesteld zijn in de juridische entiteit of technische bedrijfseenheid (TBE).

Download het e-book Sociale Verkiezingen 2024

Sinds de sociale verkiezingen van 2020 mogen uitzendkrachten, onder bepaalde voorwaarden, hun stem uitbrengen. Er gold echter een ingewikkelde en dubbele anciënniteitsvoorwaarde.  Dit heeft men nu versoepeld.

De uitzendkracht die binnen uw onderneming minstens 32 dagen (al dan niet onderbroken) gewerkt heeft in de periode van 1 november 2023 tot en met 31 januari 2024, zal ook zijn stem kunnen uitbrengen.

Om de kiezerslijsten op dag X (van 13 februari tot en met 26 februari 2024) correct te kunnen opmaken is het uitzendbureau verplicht om u een lijst met de nodige gegevens over te maken.

Precieze kiezerslijsten

U moet alle kiesgerechtigde werknemers opnemen op kiezerslijsten. Deze lijsten bevatten per categorie een overzicht van de werknemers en uitzendkrachten die stemgerechtigd zijn op de dag van de sociale verkiezingen. Wees nauwkeurig en kijk deze lijsten zeker goed na.

  • Werknemers die niet op een kiezerslijst staan, mogen op dag Y geen stem uitbrengen. Gebeurt dat toch, dan kan dat de nietigheid van de procedure tot gevolg hebben.
  • Ook werknemers die ondertussen uit dienst zijn, maar niet geschrapt werden van de kiezerslijst, kunnen nog altijd hun stem uitbrengen.
  • Werknemers die deel uitmaken van het leidinggevend personeel worden uitdrukkelijk uitgesloten en mogen niet deelnemen aan de stemming.

Neem contact op met één van onze experten

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dylan Casaer

Dylan Casaer

Partner Tax & Legal Services

Contact