Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain

Wegwijs in de logistieke sector van de toekomst: de rol van artificiële intelligentie (AI)

vrijdag 29/12/2023

De technologische wereld staat vandaag de dag niet stil, met alle nieuwe ontwikkelingen die worden aangedreven door AI. AI of artificiële intelligentie is geen tijdelijke trend, maar een onmisbare stap voor bedrijven die willen blijven evolueren in hun tijdperk. Zo zal het ook de logistieke sector aanzienlijk transformeren, met de voorspelling dat tegen 2035 de productiviteit met meer dan 40% zal verhogen. In dit artikel belichten we de impact van AI op de logistieke sector.

AI in een notendop

AI omvat verschillende technologieën, waaronder machine learning, deep learning en natural language processing. Machine learning stelt systemen in staat om te leren van grote hoeveelheden gegevens, terwijl deep learning complexe patronen kan herkennen in deze data. Natural language processing maakt het mogelijk voor computers om menselijke taal te begrijpen en erop te reageren.

In de logistieke sector wordt AI gezien als een krachtig hulpmiddel om samen met de bestaande technologieën de efficiëntie en effectiviteit van bestaande processen te verbeteren. Bovendien verhoogt AI de zichtbaarheid en transparantie binnen heel de toeleveringsketen.

Kansen voor de logistieke sector

Vanwege de overvloed en diversiteit van de AI-toepassingen binnen de logistieke sector, zullen we een overzicht schetsen.

Allereerst zijn er de autonome warehouses waarbij robots met AI-functionaliteiten goederen autonoom kunnen sorteren, opslaan en ophalen, waardoor de efficiëntie en snelheid van magazijnactiviteiten toenemen. Met behulp van predictive analytics kan de vraag en het koopgedrag beter voorspeld worden, waardoor bedrijven hun voorraden kunnen optimaliseren. Dit zal op zijn beurt leiden tot kostenbesparingen en verhoogde klanttevredenheid. Verder kunnen dankzij sensoren in transportmiddelen gegevens verzameld worden die AI-systemen kunnen analyseren om voorspellend onderhoud mogelijk te maken. Hierdoor kunnen bedrijven defecten en uitvaltijd minimaliseren. Lees meer over dit onderwerp in ons artikel over de kracht van Predictive Analytics in de Supply Chain.

Op vlak van transport kan AI zorgen voor een geoptimaliseerde routeplanning door grote hoeveelheden gegevens te analyseren om de meest efficiënte routes te bepalen, rekening houdend met factoren zoals verkeer, weersomstandigheden en leveringsdeadlines.

De combinatie van AI-toepassingen met blockchain en Internet of Things (IoT) in de logistiek opent de deur naar transparantere en veiligere supply chains, wat de sector robuuster maakt. Tenslotte zal de automatisering van documentverwerking en klantenservice via chatbots ervoor zorgen dat het back office-proces verder wordt geoptimaliseerd.

Gevaren en uitdagingen binnen de logistieke sector

Zoals eerder aangehaald draagt het bij tot een verbeterde vraagvoorspelling en efficiënter voorraadbeheer. Echter, kan het ontbreken van nauwkeurige masterdata en accurate gegevens ervoor zorgen dat AI foutieve beslissingen gaat nemen, wat voor het merendeel van de kmo’s een cruciale uitdaging vormt.

Daarnaast kan AI een werkgelegenheidsverschuiving teweegbrengen,waarbij automatisering kan leiden tot het verlies van bepaalde banen, met name repetitieve taken. Dit betekent dat de huidige magazijnier zich zal moeten heroriënteren naar het aansturen en onderhouden van de complexe systemen in een veiligere omgeving.

Verder ontstaan er zorgen over de privacy en beveiliging van persoonlijke en zakelijke gegevens door de toename van gegevensverzameling en -analyse door AI. Het is essentieel om strikte normen voor gegevensbeveiliging te handhaven om misbruik te voorkomen.

Tenslotte zijn AI-systemen mogelijk niet altijd in staat om adequaat om te gaan met onvoorziene en uitzonderlijke situaties. Menselijke interventie en besluitvorming blijven noodzakelijk om complexe problemen in te schatten en op te lossen.

Toekomstige perspectieven

Het effectief herkennen van het gedrag van de goederen en services via AI in de logistiek vormt een veelbelovende vooruitgang. Deze vooruitgang, ondersteund door de noodzakelijke investeringen, zal essentieel zijn om concurrentiekracht te behouden in de dynamische logistieke sector. Echter, dient er met voldoende zorg gekeken te worden naar de implementatie van AI-processen binnen de logistieke sector, met aandacht voor zowel operationele en sociale effecten van deze veranderingen.

Graag meer informatie of advies over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experten helpen u graag verder.

Neem contact op met één van onze experten

Laurien Lissens

Laurien Lissens

Consultant Business Consulting

Contact
Yannik Van Bedaf

Yannick Van Bedaf

supply chain; sector life science

Contact