Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Btw

Wat heeft 2021 voor u in petto op vlak van btw?

maandag 04/01/2021
2021 BTW

Het voorbije decennium werden meerdere grote btw-veranderingen doorgevoerd. Ook in 2021 zijn er enkele belangrijke nieuwigheden op til.

Sinds 1 januari valt het Verenigd Koninkrijk niet meer onder de EU-regels. Voor btw en douane heeft dat best wat gevolgen. Ook de e-commerce moet zich midden 2021 klaarmaken voor grote btw-wijzigingen. Maar er is ook goed nieuws. Afbreken en weer opbouwen kan tijdelijk aan een verlaagd btw-tarief

Brexit 

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is al sinds 1 februari 2020 geen lid meer van de Europese Unie. Een datum die al eens over het hoofd gezien wordt, omdat het land nog tot 31 december 2020 deel bleef uitmaken van de interne markt en de EU-regels bleef volgen. Sinds 1 januari 2021 is deze overgangsregeling voorbij. Het Verenigd Koninkrijk wordt voortaan effectief beschouwd als een derdelandsgebied voor zowel douane als btw. We geven u graag een checklist om na te gaan of u het nodige deed om deze overgang vlot en correct te laten verlopen.

Douane
  • Beschikt u over een EORI-nummer als u goederen wilt uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk of goederen wil invoeren uit het Verenigd Koninkrijk?
  • Kent u de goederencodes van uw producten? Opgelet, voor Intrastat-aangiftes volstond een goederencode van 8 cijfers, maar voor douane gaat ze tot 10 cijfers.
  • Kent u de douane technische oorsprong van uw producten?
  • Voorkom dat u tweemaal invoerrechten betaalt. Voor goederen die u vanuit derde lidstaten via België naar het VK verzendt, is het niet langer interessant om die al in België in te voeren. U houdt deze beter onder douane-toezicht als ze in België zijn om ze pas in de UK in te voeren.
  • Afhankelijk van uw business kunnen bepaalde bijzondere douanevergunningen de uit- en invoer van en naar het VK aanzienlijk vergemakkelijken. Hebt u dat al bekeken en de nodige aanvragen ingediend?
  • Kijk de Incoterms na van uw contracten zodat u weet welke partij de goederen moet uit- en invoeren.
Btw
  • Paste u uw boekhoudprogramma aan zodat aan- en verkopen met leveranciers en klanten uit het VK niet langer als intracommunautair worden beschouwd?
  • Keek u na of de wijziging van EU naar niet-EU-land gevolgen heeft voor de plaatsbepaling van uw diensten, de toepassing van bepaalde btw-vrijstellingen of zelfs uw recht op aftrek?
  • Liep u in 2020 btw op in het VK? U kan die nog terugvragen via de VAT refund procedure tot 31 maart 2021. Nadien moet u de papieren teruggaafprocedure van de 13e Richtlijn volgen.
Noord-Ierland: special-treat 

Er is hard geijverd om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen. Voor btw en douane heeft Noord-Ierland uiteindelijk een speciaal statuut gekregen. Voor goederenleveringen wordt het land nog steeds beschouwd als een EU-gebied. Noord-Ierse btw-plichtigen krijgen een speciaal btw-nummer met de prefix XI. 
Voor dienstverrichtingen is dat echter niet het geval en is Noord-Ierland geen EU-land. Denk er daarom aan dat gewijzigde statuut goed te verwerken in uw boekhoudprogramma als u Noord-Ierse klanten of leveranciers hebt.

Afbraak en wederopbouw tijdelijk aan 6%

Koopt u dit jaar een oud pand om dat vervolgens te slopen en een nieuwe woning op te richten, dan zit uw timing goed. Sinds 1 januari 2021, en dat tot 31 december 2022, kan dat aan een verlaagd btw-tarief van 6%Lees hier alle details over deze interessante tijdelijke regeling.

E-commerce 

Hoewel de nieuwe wetgeving voor e-commerce initieel vanaf 1 januari 2021 zou worden ingevoerd, werd ze door de Coronacrisis op Europees niveau uitgesteld tot 1 juli 2021. Toch geven we u graag nu al een kort overzicht van waar Belgische webshops zich deze zomer aan kunnen verwachten.

One Stop Shop

De bestaande regeling voor de elektronische diensten wordt uitgebreid naar goederen. De Mini One Stop Shop wordt omgetoverd naar een volwaardige One Stop Shop (OSS). Ondernemingen moeten zich dus niet langer registreren in de lidstaat van hun particuliere afnemers.

Buitenlandse btw vanaf 10.000 euro

De huidige regels voor verkopen op afstand vervallen vanaf 1 januari 2021. Volgens die regels werd in elk land gekeken of de drempel voor verkopen op afstand niet overschreden werd (35.000 of 100.000 euro excl. btw). 
Voortaan moeten webshops zodra ze de drempel overschrijden van 10.000 euro afstandsverkopen en elektronische diensten aan particulieren gevestigd in andere EU-lidstaten, buitenlandse btw aanrekenen. Die grens zal snel bereikt worden en dus zullen veel meer webshops buitenlandse btw moeten aanrekenen. Die btw wordt dan afgedragen via de One Stop Shop aangifte.

E-commerce kende vanwege COVID-19 een boost in 2020. Ontdek hier hoe enkele ondernemers het aanpakten

We houden u uiteraard op de hoogte van de verdere evolutie op vlak van btw. Hebt u ondertussen specifieke vragen of wenst u graag advies. Neem gerust contact op.
 

Neem contact op met één van onze adviseurs

Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Karolien Vanmeerhaeghe

Karolien Vanmeerhaeghe

Senior Manager Tax & Legal Services