Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #Sociale Verkiezingen

Wanneer bent u verplicht sociale verkiezingen te organiseren?

donderdag 05/10/2023
Sociale verkiezingen overleg

Meer dan 7000 bedrijven in België moeten in mei 2024 sociale verkiezingen organiseren. Misschien ook uw onderneming. Wanneer bent u eigenlijk verplicht sociale verkiezingen te organiseren?

Download het e-book Sociale Verkiezingen 2024

Hoeveel medewerkers telt uw onderneming?

De verplichting om sociale verkiezingen te organiseren, is afhankelijk van het personeelsbestand van uw onderneming. Naargelang de omvang van uw personeelsbestand moet u voor één dan wel twee organen sociale verkiezingen organiseren.

  • Ondernemingen met een gemiddelde tewerkstelling van minstens 50 werknemers moeten een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) oprichten.
  • Als een onderneming de kaap van 100 werknemers bereikt, moet daarbovenop een ondernemingsraad verkozen worden.

Hoe wordt het gemiddeld personeelsbestand bepaald?

Om te bepalen of uw onderneming de grens van 50 of 100 werknemers heeft bereikt, wordt niet gekeken naar een specifiek tijdstip. Het effectieve personeelsbestand wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde personeelsbestand over een bepaalde referteperiode.

Welke personen komen in aanmerking?

  • Alle personen die aan de onderneming verbonden zijn door een arbeids- of leerovereenkomst.
  • Ook uitzendkrachten tellen mee. Alleen de uitzendkrachten die vaste werknemers vervangen van wie de arbeidsovereenkomst is geschorst, worden niet meegerekend. In dat geval worden de vaste werknemers zelf in de telling opgenomen.
  • Werkt een werknemer gedurende de gehele referteperiode voltijds of minstens drie vierde, dan telt hij of zij mee als een volledige eenheid.
    Bij een deeltijdse tewerkstelling van minder dan drie vierde, telt de werknemer slechts mee voor een halve eenheid.
  • Voor werknemers die gedurende de referteperiode aangeworven worden of uit dienst gaan, gebeurt een pro rata berekening.

Om welke referteperiode gaat het?

De referteperiode begint op de eerste dag van het zesde kwartaal voorafgaand aan de dag van de sociale verkiezingen. Voor de verkiezingen van mei 2024 moet u rekening houden met het aantal werknemers in dienst van uw onderneming in de periode die loopt van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023.

Voor de berekening van het gemiddelde personeelsbestand tellen de uitzendkrachten mee gedurende een kwartaal, namelijk het vierde kwartaal voorafgaand aan de dag van de sociale verkiezingen. Dat is met andere woorden het tweede kwartaal van 2023, of de periode van 1 april tot 30 juni 2023.

Begin referteperiode Sociale Verkiezingen 2024

Graag meer informatie? Bekijk onze dienstverlening rond de sociale verkiezingen of neem contact met ons op voor advies.

Neem contact op met één van onze experten

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dylan Casaer

Dylan Casaer

Partner Tax & Legal Services

Contact