Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain & Operations

Grote update voor SCOR Supply Chain Process Framework

woensdag 21/12/2022
Vernieuwd SCOR supply chain framework

Het onderzoeksinstituut ASCM (Association for Supply Chain Management) kondigt een verregaande update aan van zijn succesvolle SCOR Supply Chain Process Framework. Zo houdt de nieuwe SCOR Digital Standard (DS) ook rekening met belangrijke ontwikkelingen op het vlak van Supply Chain management.

Als jarenlange partner van de ASCM lichten we bij Moore-CIMCIL graag de context en de belangrijkste veranderingen toe voor u.

Kent u het SCOR-model al?

Het SCOR-model, voluit het Supply Chain Operations Reference Model – is intussen uitgegroeid tot een zeer bekend procesmodel. Intussen gebruiken al tal van bedrijven het als kader voor hun Supply Chain transformaties en bij de uitrol van procesgedreven Supply Chains. Vooral bedrijven met een complex logistiek netwerk en dito organisatie vonden de voorbije jaren de weg naar het SCOR-model als richtsnoer.

Het model beschrijft hiërarchische Supply Chain processen top-down, van zeer high level tot een meer gedetailleerd niveau. Bij elk niveau hoort een set standaardmetrieken en KPI’s (key performance indicators). Het modelleren van de processen steunt op een bouwsteenbenadering. Dat maakt het model geschikt om zowel zeer eenvoudige als erg complexe toeleveringsketens te beschrijven met behulp van een reeks gemeenschappelijke definities.

Het oorspronkelijke model dateert al van 1996. Het had vier belangrijke procescomponenten: plan, source, make en deliver. Dat betekent dus alle Supply Chain planning processen, aankoop, productie en distributie (met daaronder magazijnbeheer, transport en customer service).

Later werden daar de componenten return en enable aan toegevoegd, waarbij de enable component ondersteunende processen omvat die gelinkt zijn aan het beheer van de toeleveringsketen.

Evolutie in lijn met veranderende Supply Chains

Tijdens de jaarlijkse conferentie van ASCM, eind september in Chicago, kondigde ASCM aan dat SCOR een grondige herziening zou ondergaan. Dit is een essentiële update die het digitale tijdperk waarin toeleveringsketens zijn terechtgekomen, volledig omarmt. Ook zullen bedrijven dankzij het vernieuwde model beter in staat zijn om in te spelen op de evolutie van lineaire Supply Chains naar globale Supply Chain netwerken.

Wat is nieuw?

De SCOR Digital Standard (DS) vormt – na return en enable – de volgende belangrijke aanpassing binnen het framework.

Die moderniseert het raamwerk via:

  • de integratie van enkele belangrijke vereisten binnen de huidige Supply Chains, met name resilience (veerkracht) en sustainability (duurzaamheid);
  • procesveranderingen die retail, omnichannel en strategische sourcing ondersteunen;
  • de algemene orkestratie van de Supply Chain strategie;
  • end-to-end Supply Chain-denken, waarbij  het lineaire ketendenken plaats maakt voor een dynamischer, asynchroon netwerkperspectief ;
  • de integratie van nieuwe technologieën om de zichtbaarheid en Supply Chain integratie en samenwerking te verbeteren.

Gratis SCOR-DS Discovery workshops & webinars op komst

Binnenkort organiseren we een serie workshops en webinars waarin we een walk-through doen van het nieuwe SCOR-DS model. Zo zal u ontdekken hoe het nieuwe SCOR-DS Supply Chain framework uw organisatie naar een hoger niveau kan tillen.

Op 16 maart 2023 zullen we aanwezig zijn op Supply Chain Innovations 2023 en de dag erna, 17 maart 2023, geven we een workshop over het nieuwe SCOR-model.

Wilt u weten hoe u met de SCOR DS uw Supply Chain organisatie meer procesgedreven én toekomstbestendig kan maken ? Contacteer ons dan.

Neem contact op met één van onze experten

Bob Swaegers

Bob Swaegers

supply chain; sector life science

Contact