Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain & Operations

Ontdek dé Supply Chain trends voor 2023

woensdag 21/12/2022
Trens supply chain

Hoewel niemand een glazen bol heeft, zijn de voorspellingen van ASCM (Association for Supply Chain Management) telkens weer een schot in de roos. Het toonaangevende onderzoeksinstituut houdt immers het hele jaar door de vinger aan de pols van wereldwijde Supply Chains. We lichten alvast een tipje van de top 10 op.

Al vele jaren is Moore een actieve partner van ASCM. Samen met Supply Chain managers wereldwijd, kijken we elk jaar reikhalzend uit naar de update van de top 10 Supply Chain trends. Zij vormen een belangrijke inspiratiebron, die zeker in deze uitdagende tijden een leidraad kan bieden. Een overzicht van de belangrijkste stijgers in het klassement.

Supply Chains gaan digitaal (of zijn dat al)

Mensen die al even actief zijn in de brede Supply Chain sector weten dit maar al te goed: ons vak is het perfecte speelveld voor data- en computergestuurde toepassingen. Bij Supply Chain management is het niet alleen meer de kunst om goederen vlot door de waardeketen te laten bewegen. De logistiek van vandaag loopt pas gesmeerd als ook de gegevensstromen goed lopen.

Meer nog, uit analyses blijkt dat we data meer en meer gebruiken om actief te sturen, niet enkel meer om op te volgen. Supply chain leiders gaan steeds vaker aan de slag met de beschikbare data en realiseren zo optimaliseringen in het bredere netwerk. Data en digitale technologie vormen zo als het ware voedingsstoffen voor nieuwe Supply Chain ecosystemen.Die trend naar een steeds meer doorgedreven digitalisering zie je dan ook heel sterk naar voor komen in de top 10. Met big data op nummer 1, AI op 4, robotica op 5 en cybersecurity op 6 vinden we niet minder dan vier digitaal geïnspireerde evoluties terug in de top 10.

Risicobeheersing staat centraal

Supply Chains zijn complexe, sterk verweven netwerken geworden. Als één schakel wordt blootgesteld aan risico’s, dan kan dat een impact hebben op het hele netwerk. Met de pandemie nog vers in het geheugen, doen bedrijven hun uiterste best om veerkrachtige Supply Chains te creëren.Dat weerspiegelt zich ook in de top 10 Supply Chain trends. Naast Supply Chain resilience op plaats 3, verschijnt ook de focus op het garanderen van de ‘essential goods Supply Chain’ in de lijst op 8.Niet enkel bedrijven maar ook overheden grijpen in en nemen steeds meer maatregelen om de bevoorradingszekerheid te verbeteren in een aantal cruciale sectoren. Denken we maar aan elektronische chips en medische producten. Verder resulteren de toegenomen geopolitieke spanningen in een aantal overheidsbeslissingen – zoals de reshoring van cruciale producten – die door het bedrijfsleven nu al in actie worden omgezet.

Doorbraak van groene en circulaire Supply Chains

Je kan er niet omheen: burgers en bedrijven worden steeds meer geraakt door de gevolgen van de klimaatverandering. Overheden werken aan maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen. Dat maakt bedrijven minder afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstoffen en vermindert de afvalberg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat die stijgende aandacht voor duurzaamheid een belangrijke plaats krijgt in de top 10. Zo komt de trend naar circulaire Supply Chains op de 7de plek terecht.De duurzaamheidsgedachte en het verminderen van de CO2-voetafdruk daagt tevens de logistieke stromen uit. Verwacht wordt dat ook dit bedrijven zal aansporen om een aantal industriële activiteiten opnieuw dichter bij de afzetmarkt te organiseren. Industrie 4.0 kan een manier zijn om het tekort aan arbeidskrachten in die lokale afzetmarkten efficiënt op te vangen. Waarbij we terugkomen bij het toenemende belang aan digitalisering. Het mag dan ook duidelijk zijn dat veel van de genoemde trends elkaar in de hand werken.

Benieuwd naar ASCM’s volledige top 10 voor 2023?

Contacteer dan zeker een van onze experten.

 

Neem contact op met één van onze experten

Joël Wijns

Joël Wijns

supply chain; sector life science

Contact
Virginie Philippart

Virginie Philippart

Sales & Marketing Officer

Contact