Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain & Operations #Business Analytics #element61 #ERP

Data brengt Supply Chain planning naar nieuwe hoogten

donderdag 14/01/2021
Supply Chain Planning

Op de vraag of de komst van nieuwe technologie en dito databronnen de aansturing van de value chain zal omgooien, is wat hen betreft maar 1 antwoord mogelijk: "volmondig ja!" We spreken met Bart Van Der Vurst, Data Science Lead bij element61, en Joël Wijns, Supply Chain Lead bij Moore Business Consulting.

We voelen deze 2 experten aan de tand over hoe het Internet of Things, Artificial Intelligence en Machine Learning het Supply Chain vak veranderen. Buckle up voor een gesprek aan sneltreinvaart.

We horen en lezen al een hele tijd over hoe het Internet of Things en andere recente technologische ontwikkelingen een aardverschuiving veroorzaken in het vak van Supply Chain planning. Wat is hier van aan? 

Joël : (lacht)  "Goeiemiddag. Inderdaad, aan enthousiaste berichtgeving is er geen gebrek. Maar eerlijk is eerlijk: het ís dan ook werkelijk indrukwekkend welke praktische toepassingen met de nieuwe technologie te bedenken zijn in het brede veld van Supply Chain en operations. Echt indrukwekkend."

Maar hoe uit zich dat dan concreet ? 

Joël : "Wel, ons vak, Supply Chain management, draait eigenlijk om het creëren van transparantie doorheen het logistiek netwerk. Vandaag meer dan ooit, heb je een strategisch voordeel als je een heldere blik hebt op de alsmaar complexere geglobaliseerde Supply Chain netwerken."

Bart : (knikt) "Door snellere toegang tot informatie, kunnen we een pak gerichter inspelen op een aantal typische logistieke uitdagingen: late leveringen, last-minute bestellingen, goederen die vastzitten in customs enzovoort. Door data wordt die realiteit sneller zichtbaar."

Joël : "Maar het gaat verder dan dat. Nieuwe databronnen laten ons toe om de keten structureel beter te organiseren: sensoren die tijdens het transport informatie doorsturen, updates van voorraadposities van je belangrijkste leveranciers, live info over klantenverkopen en de vooruitgang van productieorders. Maar denk ook aan updates van transporteurs. Via de cloud en IoT (Internet of Things, nvdr) wordt in real-time een massa informatie gegenereerd, geïntegreerd en overzichtelijk gemaakt. De droom van elke Supply Chain manager."

Het creëren dus van een beter zicht over de end-to-end keten, is dat de meest voorkomende toepassing die jullie zien? 

Bart : "Wel, visibiliteit is een belangrijke eerste stap, maar met de nieuwe technologie kunnen we ook heel wat planning- en coördinatiewerk automatiseren, of toch minstens sterk vereenvoudigen… Vandaag zien we dat in veel organisaties echt massa’s tijd en energie worden gestopt in het maken en updaten van sales forecasts en productieplannen. Spreadsheets vliegen in het rond en medewerkers verliezen zichzelf in manueel datawerk en het telkens opnieuw leggen van de planningspuzzel. Dit vraagt gigantisch veel energie en veel organisaties willen hier echt van weg, maar men weet niet altijd hoe. Het ontbreekt nog aan inzicht in hoe dat anders kan."

En hoe kan de technologie hier dan precies bij helpen? 

Bart : "Bijvoorbeeld in forecasting, het voorspellen van de toekomstige klantvraag en de daaruit volgende behoefte aan producten en middelen. We ontwikkelen algoritmes die historische verkoopsinformatie combineren met gegevens die we van het Internet plukken, zoals weerinformatie of verkeersinformatie. Of andere sets van gegevens waarvan we denken dat die een invloed hebben op hoe de vraag zal evolueren, op heel korte of langere termijn. Een intelligent algoritme herberekent automatisch de forecast op een geaggregeerd of op een meer gedetailleerd niveau. Het knappe hiervan is dat het algoritme zelfcorrigerend werkt: het leert uit de fouten, het gaat op zoek naar nieuwe causale verbanden en maakt steeds betere voorspellingen. Machine Learning dus." 

Joël : "Maar ook voorraadbeheer en productieplanning vormen het perfecte domein voor dergelijke software. Artificiële intelligentie ter ondersteuning van de planner. De perfecte combinatie wat ons betreft."

Heeft de mens dan nog wel een plaats ? Of worden we binnenkort verdrongen door intelligente algoritmes in de cloud? 

Bart : "Technologie faciliteert beslissingen, maar de mens blijft in controle. Zo maken we vanuit ons voorspellingsmodel een voorstel naar de planner, die akkoord kan gaan of niet. We zien vandaag dat planners in 70 tot 80% akkoord gaan met wat de modellen voorstellen." (glimlacht) "Als mens moeten we nog even wennen hieraan, want we houden graag de teugels in handen. Maar wat we wel opmerken bij onze klanten, is dat mensen vaak snel inzien dat de voorstellen scherp, onderbouwd en gericht zijn. Change management en transparantie zijn hierin heel belangrijk."

Joël : "En door het groeiende vertrouwen in de nieuwe technologie, worden ook meer complexe uitdagingen bekeken, zoals bijvoorbeeld het opzetten van intelligente planningsolvers waarmee doorgedreven voorraadoptimalisatie in multi-echelon netwerken mogelijk wordt. Door deze nieuwe mogelijkheden kan de rol van de planner gaandeweg verschuiven richting meer tactisch werk. Het evalueren en bijsturen van het plan, niet meer het dagelijkse knip-en-plakwerk in spreadsheets of om ERP en planningssystemen met mekaar te aligneren. Let op, er is nog heel wat kennis die niet in cijfers of data vervat zit. Niet alle inzichten en know-how vallen af te leiden uit datasets. En daar zit net de toegevoegde waarde van planning professionals, wat ons betreft. De technologie moet die mensen ontlasten van de data-knoop die hen vandaag het leven moeilijk maakt, zodat ze zich kunnen concentreren op het bijsturen van wat het systeem voorrekent. Die human touch is goud waard."

Maar was dat ook al niet de belofte van ERP en planningssoftware, de voorbije 2 decennia?

Joël : (lacht) "Ik weet het.. Deze boodschap is in het verleden inderdaad al vaker gebracht, toen ERP en planningspakketten aan de man moesten worden gebracht. ERP zal ook in de toekomst heel wat fundamentele gegevens aanleveren, maar de flexibiliteit en de slagkracht die je vindt in digitale gereedschapskisten als Microsoft Azure, zijn écht baanbrekend. De revolutie in het planningsberoep breekt nu écht aan." 

Bart : "Een van de grote verschillen met toen, is toch ook dat het data-beheer vandaag een pak effectiever kan worden georganiseerd. Vele initiatieven uit het verleden leverden maar ten dele op, omdat ze vastliepen op het niveau van het data-beheer. Het synchroon houden van master data in verschillende systemen was een muur waar wel vaker tegenaan werd gelopen. De data lakes van vandaag zijn soepel in gebruik, waardoor het consistent houden, of zelfs het centraliseren van gegevens overheen systemen echt een haalbare kaart is geworden. Een niet geringe vooruitgang."

Joël : "En laat data integratie nu net één van dé grote upsides zijn van Cloud Computing platformen als Azure."

Ik hoor het: aan passie geen gebrek. Wat zijn de volgende stappen op jullie pad? 

Bart : "Wel, we willen echt heel graag die passie delen en dus hebben we het plan opgevat om een reeks van hands-on workshops te organiseren. Specifiek gericht naar Supply Chain Professionals."

Joël : "Mensen beseffen nog te weinig dat het hier gaat over de grootste revolutie in ons vak, sinds de komst van ERP. En daar willen we verandering in brengen!"

Bart : "Alles begint met in mensentaal een aantal praktische use cases uit te leggen. We willen de mensen echt tonen wát je precies kan doen in een Supply Chain context met AI en Machine Learning. Hen laten kennismaken met Data Lakes of IoT."

Joël : "En nee: Python is geen beest om bang voor te zijn." (lacht) 

Dank jullie wel voor het interessante gesprek. Ik kijk alvast uit naar de reeks workshops die jullie zullen organiseren. Veel succes en hartelijk bedankt ! 

Hebt u interesse in deze webinars, stuur dan een mail naar supplychain@moore.be en wij houden u op de hoogte. 

Neem contact op met één van onze experten

Joël Wijns

Joël Wijns

supply chain; sector life science

Contact
Bart Van der Vurst

Bart Van Der Vurst

Data Strategist

Contact