Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Process & Performance #ISO

Stel met ISO 22301 een draaiboek op voor tegenslagen

dinsdag 09/02/2021
Business consulting-ISO 22301 business continuty

Het onverwachte voorzien, is onmogelijk. Gepast reageren op een tegenslag kan wel. Met een business continuity plan weet u precies wat u moet doen om uw belangrijkste bedrijfsprocessen zo snel mogelijk herop te starten na een heftige gebeurtenis. ISO 22301 reikt u hiervoor een methodiek aan.

Voorspel niet, maar reageer adequaat

Een wereldwijde pandemie, terrorisme, natuurrampen, sociale onrust… Allemaal onvoorspelbare gebeurtenissen die een grote impact kunnen hebben op uw bedrijfsactiviteit. Als ondernemer kan u die onmogelijk voorzien. Wat u wel kan doen, is een plan opstellen om uw business continuity te garanderen.

De focus ligt bij business continuity niet op preventie. Dat zou veel te duur en inefficiënt zijn. Maar wel op een concreet actieplan dat in werking treedt als er iets gebeurt wat uw onderneming treft. U stelt een soort draaiboek op dat uw bedrijfsmiddelen bewaakt, zowel voor, tijdens, als na een gebeurtenis met grote impact.

ISO 22301 is een internationale norm die een methodiek beschrijft om zo’n plan op te stellen.

Hoe een business continuity plan opstellen?

  • Breng uw belangrijkste bedrijfsprocessen in kaart. Denk aan productie, verkoop, levering, aankoop grondstoffen…
  • Welke schade zou er kunnen optreden als die bedrijfsprocessen door onvoorziene omstandigheden stilvallen? Denk aan boetes, het verlies van klanten, minder financiële marge, imagoverlies, welzijn…
  • Wat is nodig om deze processen snel weer herop te starten en die schade te vermijden?

Definieer concreet voor elk bedrijfsproces welke minimale dienstverlening u wil garanderen op het moment dat u heropstart en welke middelen u daarvoor nodig hebt.

Waarom ISO 22301?

U kan zelf een business continuity plan opstellen zonder ISO-certificaat. Maar dat vraagt de nodige discipline binnen uw organisatie om alles up-to-date te houden. Tijd en energie die u misschien liever aan andere dingen besteedt.

ISO 22301 en de bijhorende interne audits reiken u een kader aan. De ISO-methodiek zorgt bovendien voor een bijkomende ‘stok achter de deur’. Ze garandeert een formeler documenten- en competentiebeheer en voorziet een oefenprogramma voor verschillende scenario’s. Het feit dat u een gecertificeerd sluitend en actueel business continuity plan kan voorleggen, geeft bovendien vertrouwen aan uw stakeholders zoals de banken.

Ligt uw plan al klaar?

Wil u hier graag meer over weten? We geven u met plezier extra informatie over ISO 22301. Ook als u een business continuity plan wil opstellen op maat van uw organisatie, mag u op onze begeleiding rekenen. Neem gerust contact op.

Neem contact op met één van onze experten

Henk Deprez

Henk Deprez

kwaliteitsmanagementsystemen; sector industry

Contact